28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Откриха реставрираната къща на полк. Владимир Серафимов, спасителят на Средните Родопи

На официално събитие беше открита реставрираната родна къща на легендарния военен полк. Владимир Серафимов, освободил част от населението в Централните Родопи (гр. Смолян) от Османско владичество, герой от Сръбско-българската война (1885) и Балканската война (1912 – 1913) .

Сградата се намира в архитектурно историческия резерват в с. Свежен, Община Брезово и е една от най-старите запазени автентични дървени постройки от Средновековието в периода на османското владичество, паметник на културата.

През 2020 г. с финансови средства от държавата в лицето на Министерството на културата е извършен ремонт, като е изграден и интерактивен културен център в непосредствена близост до къщата. В него е разказана историята на село Свежен, чийто къщи са приютили не един или двама революционери. Лично Васил Левски се е криел от турците в планинското село, търсейки съмишленици за революционен комитет за освобождението на България. Легендата разказва, че през 1868 г. раненият Хаджи Димитър е пренесен от Бузлуджа до селото, където за него до сетния му дъх се грижат свеженчани.

Полковник Владимир Серафимов заслужава почит и уважение. Ние се преклоняваме пред неговия подвиг и героизъм. Задачата ни е да разказваме за делото му на нашите деца, защото той е успял да промени историята, като не е отстъпил пред врага, благодарение на своята смелост и воински дълг да защити българите“, заяви заместник-кметът Йордан Ставрев, който от името на община Пловдив поднесе цветя пред паметната плоча на легендарния военен. 

На събитието присъстваха бр. ген. Деян Дешков, командир на 61-а механизирана стрямска бригада, полк. Димитър Кацаров, командир на 101-и алпийски полк, гр. Смолян, заместник-областният управител Петър Петров, военни и десетки жители на селото, както и внукът на полк. Серафимов – композиторът Валди Тотев.

Related Articles

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ