23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Откриха обновения посетителски център „Царевград Търново“

С официална церемония бе открит обновеният Мултимедиен посетителски център „Царевград Търново“ във Велико Търново. Това е една от най-посещаваните музейни изложби в града с повече от 409 000 туристи от момента на откриването му през 2013 г. до сега. В него под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. С реализацията на проекта за разширяване на центъра на трети и четвърти етаж е обогатена колекцията с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство, като по този начин ще се повиши въздействието от предлаганата туристическа атракция, която е уникална по своя характер. Автор на концепцията за представяне на историческите личности и представяне на величието на Търновград през царуването на династията Асеневци е скулпторът Борис Борисов и неговия екип.

С разширяването, мястото ще затвърди позицията си на една от най-достъпните туристически точки в града с възможности за забавление, учене и споделяне на опит едновременно. Целта на центъра е да популяризира българското историческо наследство и от един от най-славните периоди на развитие на българска държава. След изпълнените мерки за модернизирането на Мултимедийния център „Царевград Търнов“, ще се затвърди статута му на атрактивна туристическа дестинация и културно средище.

Проектът е изпълнен с комбинирано финансиране, като част от средствата са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, а останалите се осигуряват като заемни средства от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/, част от ОПРР 2014-2020 и собствен финансов принос на бенефициента.

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ