24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Откриха обновения посетителски център „Царевград Търново“

С официална церемония бе открит обновеният Мултимедиен посетителски център „Царевград Търново“ във Велико Търново. Това е една от най-посещаваните музейни изложби в града с повече от 409 000 туристи от момента на откриването му през 2013 г. до сега. В него под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. С реализацията на проекта за разширяване на центъра на трети и четвърти етаж е обогатена колекцията с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство, като по този начин ще се повиши въздействието от предлаганата туристическа атракция, която е уникална по своя характер. Автор на концепцията за представяне на историческите личности и представяне на величието на Търновград през царуването на династията Асеневци е скулпторът Борис Борисов и неговия екип.

С разширяването, мястото ще затвърди позицията си на една от най-достъпните туристически точки в града с възможности за забавление, учене и споделяне на опит едновременно. Целта на центъра е да популяризира българското историческо наследство и от един от най-славните периоди на развитие на българска държава. След изпълнените мерки за модернизирането на Мултимедийния център „Царевград Търнов“, ще се затвърди статута му на атрактивна туристическа дестинация и културно средище.

Проектът е изпълнен с комбинирано финансиране, като част от средствата са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, а останалите се осигуряват като заемни средства от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/, част от ОПРР 2014-2020 и собствен финансов принос на бенефициента.

Related Articles

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...

На форум: Дискутират предизвикателствата пред енергийните общности у нас

Дискусионен форум на тема "Европейската политика за декарбонизация и ролята на енергийните общности в България: технологии, бариери и решения“ ще се проведе на 18...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ