15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Откриха нов завод за автомобилни компоненти в Пазарджик

Нова логистична и производствена база на чешката компания Ariete, в която ще се произвеждат модули за автомобилната индустрия, бе открита днес в Пазарджик. Инвестицията в завода е за около 20 млн. лв., като доставките на компанията са пряко свързани с Германия и Франция. Досега за новия завод са открити 1000 работни места с потенциал за още около 400 – 500.

Чешката компания е основен подизпълнител и партньор на германската фирма Kostal, която само преди дни обяви, че ще увеличи в пъти производството и инвестицията си в България.

Фирмата вече има две складови бази в промишлените зони на Смолян. Фирмата произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия. Ariete закупи парцела за строежа на завода в Пазарджик още през 2018 г.

Над 100 машини високотехнологични, прекрасни инженери и технолози. Ако знаете колко трудно сме ги докарали, в условията на пандемия – транспортните, зелените коридори, разрешителните, за да дойдат инженери и технолози да ги монтират, да работят. Това искам да се оцени, то е важно за тези семейства, които ще си изкарват прехраната“, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на отриването на завода, заедно с финансовия министър Владислав Горанов и икономическия министър Емил Караниколов.

В Пловдив скоро ще бъдат открити още три нови завода, а общината готви четири разрешения за строеж на още нови заводи, разкри Караниколов. Той допълни, че следващата седмица ще проведе среща с премиера за „онази голяма стратегическа инвестиция в автомобилния сектор за електричество, която обаче не е компания за автомобили“. По думите му инвестицията от нея на първи етап е 1.2 млрд. лв., а на втория етап достига до 4.8 млрд. лв. България е в състезание с още две държави членки от ЕС, като до септември ще има решение по въпроса.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ