12 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Откриха най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“

Той свързва Европа и Азия в района на Дарданелите

Турският президент Реджеп Ердоган откри най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“. Той свързва Европа и Азия в района на Дарданелите. Мостът е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция.

Реализацията на проекта започна на 18 март 2017 г. Според изчисления на правителството, ивестицията от 2,5 милиарда евро ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро. Печалбата ще бъде в резултат от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии. Проектът ще допринесе и с 5,3 милиарда евро в производство за икономиката; за заетостта – със 118 000 души и за националния доход – с 2,4 милиарда евро.

Таксата за преминаване на автомобили през моста „Чанаккале 1915“ ще бъде 200 лири (25 лева). А преминаването през него през тази първа седмица след откриването е безплатно.

Заедно с официалното откриване на моста бе открита и 101-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир.

Снимки: Президентство на Република Турция

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Конкурс: Облагородяват градската среда с графити творби

Електрохолд и Sofia Graffiti Tour организират конкурс за графити творба в рамките на фестивала SOFIA URBAN ART. Той ще се проведе в София на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ