32 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Откриха най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“

Той свързва Европа и Азия в района на Дарданелите

Турският президент Реджеп Ердоган откри най-дългия висящ мост в света – „Чанаккале 1915“. Той свързва Европа и Азия в района на Дарданелите. Мостът е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция.

Реализацията на проекта започна на 18 март 2017 г. Според изчисления на правителството, ивестицията от 2,5 милиарда евро ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро. Печалбата ще бъде в резултат от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии. Проектът ще допринесе и с 5,3 милиарда евро в производство за икономиката; за заетостта – със 118 000 души и за националния доход – с 2,4 милиарда евро.

Таксата за преминаване на автомобили през моста „Чанаккале 1915“ ще бъде 200 лири (25 лева). А преминаването през него през тази първа седмица след откриването е безплатно.

Заедно с официалното откриване на моста бе открита и 101-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир.

Снимки: Президентство на Република Турция

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Стартира международен конкурс за регенерация на индустриална зона в Румъния

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на Регионални камари Брашов, Ковасна, Харгита и Община Брашов, обявяват Международен конкурс за дизайн „RULMENTUL, BRAȘOV“....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ