5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Откриха музей на Хундертвасер в Нова Зеландия

100 000 дървета е посадил известният архитект и художник в имението си

Във Вангарей, Нова Зеландия, бе открит вторият музей в света, посветен на Хундертвасер. Ексцентричният австрийски художник и страстен природозащитник работи цял живот върху идеята за хармонията между човека и околната среда. Той променя отношението към природата на цяло поколение австрийци.

През февруари се навършиха 22 години от смъртта на Фриденсрайх Хундертвасер – създателя на неповторим архитектурен стил. По този повод в Нова Зеландия, където той прекарва голяма част от живота си, откриха негов музей.

Сградата на новия „Хундертвасер Арт Център“ е построена по проект на самия архитект за обществена художествена галерия от 1993 г.

Проектът остава недовършен и е възобновен едва след смъртта на художника. Реализацията му става възможна благодарение на многобройни дарения и на усилията на жителите на Вангарей. Изграждането на музея е реализирано в тясно сътрудничество с частната фондация „Хундертвасер“.

В него са изложени произведения на стойност 4 милиона евро, получени безвъзмездно от фондацията във Виена, сред които са картини, графики, гоблени и архитектурни модели на Хундертвасер. В новия „Хундертвасер Арт Център“ ще има и временни изложби с творби на съвременни художници, представители на коренното население маори в Нова Зеландия.

КУНСТ ХАУС ВИЕНА

Това е вторият музей на ексцентричния творец и страстен природозащитник в света. Най-голямата колекция на негови произведения се намира във виенския музей „Кунст Хаус Виена“, който е част от Виенския холдинг. Там е представено богатото и разностранно творчество, идеите, философията и живота му.

ЛЮБОПИТНО

Хундертвасер умира от инфаркт на 19 февруари 2000 година на борда на кораба „Куин Елизабет II“ на път от Нова Зеландия за Европа. Погребан е през март в имението си в Нова Зеландия, където е посадил над 100 000 дървета. Пожелава на гроба му да расте само едно дърво.

Снимка: © Hundertwasser Art Centre / Tessa Paton

Related Articles

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ