9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Откриха модернизирания железопътен участък Скутаре – Оризово

На официална церемония на ЖП гара Белозем, министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и областният управител Дани Каназирева прерязаха лентата на изцяло обновения участък, който е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ . Той е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово.

Рехабилитирани са железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация, приемните здания и техническите сгради в гарите Маноле и Белозем. Изградена е пасарелка, както и нова спирка Опълченец с осигурен достъп на лица с намалена подвижност.

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти. Като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа. Постигнатата максимална скорост 130 -160 км/ч и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски.

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност – 69 848 308, 66 лева без ДДС.

Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре – Оризово“ се финансира от Кохезионния фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 г.

След официалното откриване областният управител Дани Каназирева коментира, че проектът е от съществено значение за региона. 

С неговата реализация ще се подобри качеството на предлаганите услуги, безопасността на движението и сигурността на пътуването, а това ще повиши конкурентоспособността на жп транспорта, който е важен за пловдивска област, допълни тя.

Според министър Желязков тази инвестиция е изключително важна, особено когато я обвържем с всички системни инвестиции в сектора.

Преди няколко дни бе подписан договора за модернизацията на железопътен възел Пловдив, както и на Централна гара, за да може наистина Пловдив да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде едно съсредоточие на железопътния трафик, да може да се изгради необходимата инфраструктура, за да бъде облекчен животът на пътуващите не само с железниците. Това е важно за града, но най-вече за развитието на онези възможности, които познаваме, виждаме и се надяваме да достигнем за пътуването със железниците. А неминуемо ползватели и тези, които ще имат удоволствието да се възползват от новоизградената инфраструктура, ще бъдат жителите и на градовете, и на по-малките населени места. Така, че по резултатите се преценява свършената работа, заключи министър Желязков.

Сред официалните гости на церемонията, която започна с отслужване на водосвет, бяха също така председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, кметът на община Раковски Павел Гуджеров, представители на компанията, на изпълнителя, надзора, и др.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

София: Стартира форум за опазване на архитектурното наследство на България и Италия

Събитието е по повод Международния ден на архитектурата Международен форум "История и бъдеще – световното културно историческо наследство на България и Италия" започва на 2...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ