8 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

Откриха императорски терми в античния римски град Рациария

Археолозите откриха императорските терми на античния римски град Рациария, съобщиха от екипа, работил на терен. Разкритите зидове са с дебелина метър и осемдесет, което предполага, че сградата е била монументална. Учените предполагат, че тези терми са най-големите в България и имат висока архитектурна и експозиционна стойност.

Данни за местоположението на императорските терми има още от 70-те години на миналия век, когато учени от университета в Болония, съвместно с археолози от видинския музей, започват проучване в античния град.

Отпуснатото финансиране този сезон, в размер на 25 000 лв. е дало възможност да се работи близо един месец на античния град. Около 30 души са участвали в проучванията, включително археологически екип от шест души.

За тази година разкопките край видинското село Арчар приключват, като надеждите са през пролетта да бъдат подновени.

 

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ