Откриха изложба за 800 г. от основаването на Ивановските скални църкви в Народното събрание

0

Изложба посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви представят в сградата на Народното събрание.

Председателят на Парламента Вежди Рашидов и областният управител на Русе Анатоли Станев откриха експозицията. „Вярвам, че чрез тази инициатива успяваме да покажем пред обществеността, че Ивановските скални църкви са храм на българския дух и съкровищница на православието“, заяви Станев.

Председателят на Народното събрание припомни множество исторически факти и поздрави организаторите. Според него изложбата е уникална, като отбеляза, че самият той е посещавал комплекса няколко пъти. „Убеден съм, че изложбата ще предизвика интереса както на народните представители, така и на гостите на парламента“, коментира още Рашидов. „Стенописите са прекрасни и уникални шедьоври в европейската християнска иконописна школа“, допълни той.

Експозицията може да бъде разгледана в Клуба на народния представител в българския парламент до 21-и ноември. Тя включва 45 снимки и схеми и е придружена с подробно описание върху общо 15 постера. Те разкриват историята на манастира в периода XIII-XV век. Специален акцент е поставен върху личността на създателя на обителта Св. патриарх Йоаким I. Детайлно са разгледани и стенописите, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище.

Събитието се осъществява с подкрепата на Народното събрание, Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея. Самата изложба е дело на директора на Регионалния исторически музей в крайдунавския град проф. Николай Ненов и Евгени Георгиев, който е уредник в институцията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си