20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Откриха древен саркофаг под парижката катедрала

Археолози откриха древен оловен саркофаг под катедралата „Нотр Дам“, която в момента е в процес на реконструкция след опустошителния пожар през 2019 г., предаде Ройтерс.

Мястото на разкопките е под каменист слой, датиращ от 18 век, но някои по-ниски нива са от 14 в., дори и от началото на 13 в. Камера е заснела части от плат, органична материя като коса и останки от растения.

Археолозите смятат, че оловният саркофаг вероятно принадлежи на висш сановник от около 14 в.

Разкрита е и яма непосредствено под пода на катедралата, която е направена около 1230 г. Тогава е била строена и самата сграда „Нотр Дам“ – един от най-старите образци на френската готика.

Находките са „със забележително научно качество“, каза министърът на културата на Франция Розлин Башло. Тя добави, че изкопните работи са удължени до 25 март.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ