5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Откриха древен саркофаг под парижката катедрала

Археолози откриха древен оловен саркофаг под катедралата „Нотр Дам“, която в момента е в процес на реконструкция след опустошителния пожар през 2019 г., предаде Ройтерс.

Мястото на разкопките е под каменист слой, датиращ от 18 век, но някои по-ниски нива са от 14 в., дори и от началото на 13 в. Камера е заснела части от плат, органична материя като коса и останки от растения.

Археолозите смятат, че оловният саркофаг вероятно принадлежи на висш сановник от около 14 в.

Разкрита е и яма непосредствено под пода на катедралата, която е направена около 1230 г. Тогава е била строена и самата сграда „Нотр Дам“ – един от най-старите образци на френската готика.

Находките са „със забележително научно качество“, каза министърът на културата на Франция Розлин Башло. Тя добави, че изкопните работи са удължени до 25 март.

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ