3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Откриха двореца на епископите на Перперикон

Перперикон е бил център на епископията, от където са управлявани Родопите по време на ранното християнство. Теорията на проф. Николай Овчаров от началото на лятото е на път да бъде окончателно потвърдена.

Открити са сгради, които са съществували през шести век. Сред тях е и дворецът на епископите на Перперикон, предаде Нова телевизия.

„Те са от епохата на Юстиниан Велики. От епохата, в която Византийската империя изживява своя най-голям разцвет. Само преди месец ние показахме излизането на една уникална сграда – ротонда с 8 метра диаметър и преддверие. Тя вече е напълно разкрита. Според нашите предварителни наблюдения това е бил мавзолей на един от епископите на Перперикон”, коментира археологът проф. Николай Овчаров.

Според него именно от там започва християнството през пети век.

Related Articles

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ