11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Откриха амфора от пети век при разкопките на „Сексагинта Приста” в Русе

Съхранена амфора за вино от пети век е открита при проучванията на римската крепост „Сексагинта Приста“ в Русе, съобщиха от Историческия музей в града.

От културния институт обясняват, че в момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе. При строежа му през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост.

„Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник „Дунавска правда“ от април 1961 година. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта“, обясняват от музея.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от трети век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр. – 1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са и множество луксозни предмети от 19 век – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ