26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Откриха амфора от пети век при разкопките на „Сексагинта Приста” в Русе

Съхранена амфора за вино от пети век е открита при проучванията на римската крепост „Сексагинта Приста“ в Русе, съобщиха от Историческия музей в града.

От културния институт обясняват, че в момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе. При строежа му през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост.

„Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник „Дунавска правда“ от април 1961 година. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта“, обясняват от музея.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от трети век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр. – 1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са и множество луксозни предмети от 19 век – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ