21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Откриват кампания за чист въздух в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън ще открият официално сътрудничество между Столичната община и британското посолство, посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в столицата. Фокусът ще бъде поставен върху обмяната на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт. 

Посланик Диксън ще стартира информационна кампания по повод провеждането на 26-ата Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021 г.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

С настъпването на зимния сезон на смога в България експертите са обезпокоени от „перфектната буря“ от рискове за здравето: високото замърсяване на въздуха и коронавирусът – в страната с едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в Европа, съобщава АФП.

Опасността е особено голяма, като се има предвид, че няколко пъти миналия месец българската столица се класира като най-замърсеният град в света според швейцарския уебсайт за мониторинг на качеството на въздуха IQAir.

Данните на министерството на околната среда потвърдиха, че през ноември, в дните, в които IQAir отчита най-лошите си показания, 24-часовата концентрация на (PM10) фини прахови частици е била четири пъти над допустимата граница на Световната здравна организация.

Миналата седмица Европейската комисия докладва България пред Съда на Европейските общности заради системното неспазване на нейните ограничения за PM10.

Related Articles

Осигуриха средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигури необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решене е във връзка с писмо...

До месец: Избират изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Предвижда се разширяване на съществуващия и изграждане на втори терминал До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево. Това съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ