16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Откриват българския павилион на Биеналето с паралелни събития в София и Венеция

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 ще бъде официално открит на 20 май с две паралелни събития в София и Венеция. Локацията на българския павилион в италианския град ще се превърне в място за дискусия по темата на проекта – „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“.

Дискусията ще се предава в реално време на голям екран в Амфитеатъра пред Галерия Топлоцентрала на ул. “Емил Берсински” №5 в София. Събитието ще стартира в 11.30 часа българско време, като гостите ще имат възможност да се включат на живо в дискусията с коментари и въпроси.

Откриването на българския павилион във Венеция ще се излъчва и онлайн на следния линк: https://www.facebook.com/events/946213919851577

Програма на събитието

11:30-11:50 – Презентация Виктор Муньос на тема “След разпада”

11:50 – 12:40 – Дискусия между всички участници

12:40-13:00 – „Училище не се продава!” – Филм на Елена Стойчева

Участие в дискусията ще вземат Лиляна Тодорова – Anycolor studio, Ива Бонева – Сдружение ЕЛА, Моника Маринова – Think forward architecture, Виктор Муньоз Санц – ТУ Делфт, Александър Думарей – фотограф, Елена Стойчева – архитект и режисьор на филма “Училище не се продава”, Мартин Христов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България.

По време на дебата ще се търсят отговори на въпросите:

Какви са проблемите, които води след себе си обезлюдяването?

Как да подходим към регионите с намаляващо население?

Как да се адаптираме към промените?

Каква е ролята на селските региони?

Как може да се промени училището?

Какво е училището на бъдещето?

С проекта “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина” българските архитекти обръщат внимание на проблем, за който трябва да се говори. Целта им е да отворят дебат по темата, защото стотици прекрасни сгради в малките населени места стоят празни, без никакъв план за бъдещето.

Събитията във Венеция и София се провеждат с подкрепата на Министерство на културата и Камара на архитектите в България, в партньорство с РЦСИ “Топлоцентрала”.

Related Articles

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Ремонтират с до 200 милиона лева студентските общежития

Общежитията на студентите в страната ще се ремонтират с до 200 млн. лв. по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски бази, реши...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ