16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Отворено писмо от Камарата на архитектите в България

Камарата на архитектите в България (КАБ) твърдо стои зад необходимостта от създаването на качествена многопрофилна детска болница, която да бъде построена по съвременните световни стандарти. Камарата обаче се разграничава от всякакви опити името и експертизата й да бъдат въвличани в политически решения. Това се казва в отворено писмо на организацията, разпратено до Министерството на здравеопазването и до медиите. Поводът е тиражираната през последните дни информация, че КАБ подкрепя изграждането на Национална детска болница в двора на Правителствена болница.

На този етап Министерството на здравеопазването не е искало официално становище от КАБ във връзка с решението за изграждане на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница “Лозенец” в Национална детска болница. По тази причина до момента КАБ не се е ангажирала с конкретна позиция относно решението на МЗ. Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви действия да предприеме във връзка със създалата се ситуация. До обявяването на официалната позиция, от организацията се обръщат с молба да не се разпространява неточна информация относно участието на камарата в казуса.

През последните години КАБ поддържа устойчива и непроменена във времето позиция относно изграждането на нова детска болница. Продължаваме да настояваме за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда. Смятаме, че по този начин ще има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които ще бъде избрано най-оптималното решение. Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране, се казва още в писмото. И се уточнява, че заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света, обясняват още от браншовата организация. Архитектите изразяват готовност да съдействат с експертиза в процеса по създаване на бъдещата Национална детска болница.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

От април: Airbnb забранява на собствениците да слагат камери в имотите

Платформата "Еърбиенби" (Airbnb) забранява на отдаващите под наем жилища да поставят охранителни камери във вътрешни помещения, съобщи базираната в Сан Франциско компания, цитирана от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ