29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Отварят Бузлуджа за туристи, Министерството на културата отпуска 388 хиляди лева

Паметникът на връх Бузлуджа се завръща към нов живот. Областна администрация – Стара Загора е спечелила финансиране по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата. Средствата са в размер на 388 хиляди лева и ще бъдат използвани за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за туристи. Отпуснатите по проекта средства биха стигнали за обезопасяването на сградата и за осигуряване на възможност за посетителски достъп.

От няколко години архитектурната забележителност е под грижите на младия архитект Дора Иванова и нейната фондация „Проект Бузлуджа“, чиято цел е възстановяването на съоръжението. Досега екипът от доброволци на фондацията работеше по възстановяването на уникалните мозайки от вътрешността на монумента, голяма част от които вече са близо до оригиналния си вид.

Главният архитект на Община Казанлък Георги Стоев и експертът по стратегическо планиране в администрацията Веселина Димитрова са представили извършените и предстоящи дейности за социализиране на монумента „Бузлуджа“ на международна конференция в Рим по програма „Градски дневен ред“ на Европейската комисия по подтема „Интегриран подход към дисонантното наследство“.

Съвместната работа на фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Областна управа – Стара Загора ще успее да отвори монумента за посещения, но и ще постигне социализирането му спрямо градската среда, какъвто е и акцентът на европейската програма „Градски дневен ред“, надяват се ангажираните с проекта.

Related Articles

Осигуриха средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигури необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решене е във връзка с писмо...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ