Отварят Бузлуджа за туристи, Министерството на културата отпуска 388 хиляди лева

0

Паметникът на връх Бузлуджа се завръща към нов живот. Областна администрация – Стара Загора е спечелила финансиране по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата. Средствата са в размер на 388 хиляди лева и ще бъдат използвани за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за туристи. Отпуснатите по проекта средства биха стигнали за обезопасяването на сградата и за осигуряване на възможност за посетителски достъп.

От няколко години архитектурната забележителност е под грижите на младия архитект Дора Иванова и нейната фондация „Проект Бузлуджа“, чиято цел е възстановяването на съоръжението. Досега екипът от доброволци на фондацията работеше по възстановяването на уникалните мозайки от вътрешността на монумента, голяма част от които вече са близо до оригиналния си вид.

Главният архитект на Община Казанлък Георги Стоев и експертът по стратегическо планиране в администрацията Веселина Димитрова са представили извършените и предстоящи дейности за социализиране на монумента „Бузлуджа“ на международна конференция в Рим по програма „Градски дневен ред“ на Европейската комисия по подтема „Интегриран подход към дисонантното наследство“.

Съвместната работа на фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Областна управа – Стара Загора ще успее да отвори монумента за посещения, но и ще постигне социализирането му спрямо градската среда, какъвто е и акцентът на европейската програма „Градски дневен ред“, надяват се ангажираните с проекта.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си