13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Отварят Бузлуджа за туристи, Министерството на културата отпуска 388 хиляди лева

Паметникът на връх Бузлуджа се завръща към нов живот. Областна администрация – Стара Загора е спечелила финансиране по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата. Средствата са в размер на 388 хиляди лева и ще бъдат използвани за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за туристи. Отпуснатите по проекта средства биха стигнали за обезопасяването на сградата и за осигуряване на възможност за посетителски достъп.

От няколко години архитектурната забележителност е под грижите на младия архитект Дора Иванова и нейната фондация „Проект Бузлуджа“, чиято цел е възстановяването на съоръжението. Досега екипът от доброволци на фондацията работеше по възстановяването на уникалните мозайки от вътрешността на монумента, голяма част от които вече са близо до оригиналния си вид.

Главният архитект на Община Казанлък Георги Стоев и експертът по стратегическо планиране в администрацията Веселина Димитрова са представили извършените и предстоящи дейности за социализиране на монумента „Бузлуджа“ на международна конференция в Рим по програма „Градски дневен ред“ на Европейската комисия по подтема „Интегриран подход към дисонантното наследство“.

Съвместната работа на фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Областна управа – Стара Загора ще успее да отвори монумента за посещения, но и ще постигне социализирането му спрямо градската среда, какъвто е и акцентът на европейската програма „Градски дневен ред“, надяват се ангажираните с проекта.

Related Articles

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозата е...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ