13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Отваряеми мостове от спагети правят на състезание „Varna Spaghetti Engineering“

Деветото издание на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ ще се проведе на 18 и 19 ноември 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Участници в него са 11 ученически отбора от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната, които ще правят отваряемите съоръжения от спагети. Варна ще се представи с три отбора, с по два са София и Бургас, а Велико Търново, Пловдив, Шумен – с по един. За първи път ще се включи и отбор от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково. Всеки от отборите ще има ментор – студент в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ.

Отборите ще се състезават в създаването на отваряеми мостове, като задачата им е допълнително усложнена и те не знаят предварително зададеното разстояние между устоите на моста.

По регламент отварянето на моста трябва да става чрез въже, а конструкцията ще бъде изпитана с тежести. Победител ще стане мостът, който понесе най-голям товар или остане неразрушен след натоварването. Журито ще оценява състезателите по три критерия: носимоспособност, икономичност на използваните материали и атрактивност. В екипа влизат представители на КИИП, КСБ, КАБ, проектантска компания Amata&Co и университетски преподаватели.

Националното състезание „Varna Spaghetti Engineering“ е сред най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора в посока архитектура и строителство.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ