27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Отбелязваме Международния ден на паметниците на културата

Пловдивските музеи очакват посетители с богата програма и вход свободен

Музеите под тепетата и Общински институт „Старинен Пловдив” отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата -18 април, със специални събития. Празникът се чества от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля. Отбелязват се и две години от отварянето на Епископската базилика на Филипопол. Посетителите ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването реставрацията и експонирането ѝ. Те ще очакват гостите си от 11 до 12.30 ч. и от 14 до 15.30 ч. Работното време на обекта е от 9 ч. и то ще посреща гости при вход свободен.

Археологическият музей кани публиката да види един от най-впечатляващите експонати в колекцията на Археологическия музей в Пловдив – бронзова броня със златни апликации от V в. пр. Хр., се завърна у дома в експозиционните зали на пл. „Съединение” 1. Тя е открита при разкопки на доц. д-р Костадин Кисьов на богата гробница край пловдивското село Черноземен през 2001 г.

Единствената е, открита на територията на България, върху която има златни апликации.

Етнографският музей наред с постоянната си експозиция представя и две временни изложби – магичната „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ и „Естетическият завет на народите“ на д-р Ваня Велкова, която представя традиционно облекло, накити и яйца от над 20 страни на 4 континента.

Отворени за посетители са и всички експозиции на Историческия музей.

Related Articles

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ