28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Отбелязваме Международния ден на паметниците на културата

Пловдивските музеи очакват посетители с богата програма и вход свободен

Музеите под тепетата и Общински институт „Старинен Пловдив” отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата -18 април, със специални събития. Празникът се чества от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля. Отбелязват се и две години от отварянето на Епископската базилика на Филипопол. Посетителите ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването реставрацията и експонирането ѝ. Те ще очакват гостите си от 11 до 12.30 ч. и от 14 до 15.30 ч. Работното време на обекта е от 9 ч. и то ще посреща гости при вход свободен.

Археологическият музей кани публиката да види един от най-впечатляващите експонати в колекцията на Археологическия музей в Пловдив – бронзова броня със златни апликации от V в. пр. Хр., се завърна у дома в експозиционните зали на пл. „Съединение” 1. Тя е открита при разкопки на доц. д-р Костадин Кисьов на богата гробница край пловдивското село Черноземен през 2001 г.

Единствената е, открита на територията на България, върху която има златни апликации.

Етнографският музей наред с постоянната си експозиция представя и две временни изложби – магичната „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ и „Естетическият завет на народите“ на д-р Ваня Велкова, която представя традиционно облекло, накити и яйца от над 20 страни на 4 континента.

Отворени за посетители са и всички експозиции на Историческия музей.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ