32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Осигурени са средства за реставрацията на Синагогата във Видин

Община Видин ще обезпечи необходимото финансиране за нормалното изпълнение на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Това стана възможно след като Общинският съвет даде съгласие за поемане на общински дълг за осигуряване на оборотни средства за изпълнение на проекта.

Гласуването на предложението беше предшествано от дълга дискусия, в рамките на която бе отговорено подробно на всички въпроси на общинските съветници.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков отбеляза, че големият интерес към темата е обясним, защото Синагогата е обект не само от национално, но и от международно значение. Той увери, че Общината ще се справи с всички предизвикателства и този проект ще бъде изпълнен в законоустановения срок. По думите му на обекта се работи активно, като най-вероятно ще се наложи фирмата да премине на двусменен режим на работа. „В момента се извършва много внимателно укрепване на стените, за да може да се премине към възстановяване на покрива. Това обаче е труден процес“, отбеляза градоначалникът. 

Десислава Тодорова, заместник-кмет „Европейски политики и инвестиции“, показа писмо, с което се одобрява получаване на авансово плащане в размер на 2 797 000 лв. по договора за безвъзмездна финансова помощ. С тази сума Общината ще възстанови отпуснатия с решение на ОбС – Видин безлихвен кредит за оборотни средства, а с остатъка ще бъде изплатен авансът по договора с изпълнителя.

Зам.-кметът подчерта, че поемането на новия общински дълг се налага, тъй като в условията на Ос 6 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е записано, че бенефициентът има право да получи аванс, а следващото междинно плащане е чак след подписан Акт образец 15, тоест когато обектът е завършен. Тъй като Община Видин изпитва затруднение да обезпечи необходимия финансов ресурс, се налага осигуряването на мостово финансиране в размер на 5 311 843 лв., което ще даде възможност за нормалното приключване на проекта в срок. Десислава Тодорова подчерта, че всички общини в България при изпълнението на европейски проекти използват механизма на мостово финансиране чрез Фонд „ФЛАГ“ за получаване на оборотни средства. „Във връзка с въпроса дали проектът ще бъде завършен в срок, към момента строителните дейности вървят по график – нямаме нито от надзора, нито от нашия екип, нито от страна на изпълнителя сведения за забавяния“, каза зам.-кметът.

При последвалото гласуване мнозинството от общинските съветници дадоха съгласие Община Видин да сключи договор с Фонд „Флаг“ за поемане на краткосрочен общински дълг със срок на погасяване до 12 месеца. Средствата ще бъдат възстановени след получаване на безвъзмездната финансова помощ от страна на Управляващия орган на ОПРР.

Related Articles

В „Белчин бани“: Строят най-големия къмпинг с минерална вода у нас

Започна строителството на ултра модерен къмпинг с минерална вода край Самоков. Атракцията ще е в курортния комплекс "Белчин бани" и ще носи името "Къмпинг...

Община Разград изгражда нов атракционен парк

Община Разград планира изграждането на нов атракционен парк с велоалеи. Той ще бъде разположени в местността Голак на площ от 5623 кв.м и с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ