Оригинално обзавеждане с мебели от хартия

Продуктите, направени от картон и вестници, са много леки, компактни и екологични

0

Не е тайна, че хартията е един от най-произвежданите и един от най-изхвърляните материали в света. Не е и изненада обаче, че от вестници и картон могат да се изработят уникални фигури, предмети и аксесоари, с които да си обзаведем дома. Освен че картонените мебели са оригинални, красиви и удобни, те имат и други предимства – леки са, устойчиви са на натиск и тежест, щадят околната среда и най-важното – изработват се лесно. Те са подходящи за закрити пространства, еко са и лесно могат да се рециклират. Произвеждат се от материала Lightboard – гофриран картон със структура на медна пита.

Рециклираните вестници пък стават на пулпа (хартиена маса), която се смесва със специално лепило. След като се оформи сместа в „тухли”, се получават също толкова здрави блокчета като истинските. Оставяйки ги да изсъхнат, хартиените тухли придобиват мраморен вид и мека приятна на допир текстура.

Единственият недостатък на мебелите от хартия е, че не могат да се използват на открито – водата прониква в тях и ги разваля. Също така храненето на тези маси не е препоръчително не заради здравината, а заради петната, които остават по картона – той попива всички мазнини и течности. Иначе всички други качества са само предимства.

От хартия могат да се сътворят маси, столове, шкафове, рафтове, лампи, вази, пейки, барове и всичко, което ви хрумне. Само в детската стая идеите за реализация са безброй – картонен замък от приказките, оригинални столчета, етажерки за книги, кошове за играчки, издълбани във формата на различни животни шкафчета. Трапезарията също може да бъде решена в картонен стил, както и спалнята, и холът. Дори консервативните помещения, като офиса или килера, могат да се допълнят с различни елементи, изработени от картон – органайзери, кутии за химикалки, моливници, стелажи, настолни лампи и др.

Както виждате, процесът на производство на мебели от хартия е много интересен и очарователен, а на всичкото отгоре не е и толкова труден.

Разбира се, вече се предлагат и дизайнерски продукти от пресован картон: шкафове, скринове, спални комплекти, нощни шкафчета, поставки за телевизор, компютърни маси и много други. Но и цената на тези мебели ще бъде много по-висока от тази на вашата собствена изработка. Така че преценете дали да плащате за това, което можете да си направите сами!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си