26 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Опакованата Триумфална арка по проект на Кристо събира овации

От 18 септември, в продължение на 16 дни, Триумфалната арка в Париж ще грее в сребристосинкава опаковка. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо.

50-метровият национален символ на Франция, увит в плат, е реализирана мечта на покойния артист от български произход Христо Явашев-Кристо. За „наметалото“ на знаковия военен паметник са използвани 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен.

Кристо реализира няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за Триумфалната арка се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея „Помпиду“ и френските власти.

 

Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, изрази признание към екипа на големия Кристо, президентът Макрон.

 

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...

Планират нова трамвайна линия в София

Нова трамвайна линия – номер 15, между столичните квартали “Бъкстон” и “Хладилника” предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и общински съветници. Тя ще подсили...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ