30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Опакованата Триумфална арка по проект на Кристо събира овации

От 18 септември, в продължение на 16 дни, Триумфалната арка в Париж ще грее в сребристосинкава опаковка. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо.

50-метровият национален символ на Франция, увит в плат, е реализирана мечта на покойния артист от български произход Христо Явашев-Кристо. За „наметалото“ на знаковия военен паметник са използвани 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен.

Кристо реализира няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за Триумфалната арка се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея „Помпиду“ и френските власти.

 

Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, изрази признание към екипа на големия Кристо, президентът Макрон.

 

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ