35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Опакованата Триумфална арка по проект на Кристо събира овации

От 18 септември, в продължение на 16 дни, Триумфалната арка в Париж ще грее в сребристосинкава опаковка. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо.

50-метровият национален символ на Франция, увит в плат, е реализирана мечта на покойния артист от български произход Христо Явашев-Кристо. За „наметалото“ на знаковия военен паметник са използвани 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен.

Кристо реализира няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за Триумфалната арка се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея „Помпиду“ и френските власти.

 

Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, изрази признание към екипа на големия Кристо, президентът Макрон.

 

Related Articles

Бургас: Започна укрепване на свлачището под Летния театър

Под Летния театър в Бургас „работи“ свлачище, което застрашава крайморската алея и ежедневно ползващите я пешеходци. За това алармира преди повече от година администрацията...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ