23 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Около 500 млн. лв. ще са нужни за ремонти на магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“

На базата на направените анализи от взети проби от настилките на АМ „Хемус“, АМ „Тракия“ и АМ „Марица“ ще се търси отговор на въпроса – какви основни ремонти трябва да бъдат извършени в бъдеще на тези участъци, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Резултатите от пробите ще покажат също и колко средства ще костват те на държавата. За обследваните участъци с обща дължина от 100 км в близките година-две по първоначални прогнозни оценки ще трябват около 500 млн. лева.

Участъкът от АМ „Хемус“ между Софийския околовръстен път и с. Яна, от който са взети проби от асфалта по искане на МВР, е безопасен, съобщиха от АПИ. Една от ядките е взета при 5-ти км от участъка. Тя е от цялостната конструкция на отсечката, в която влизат асфалтовите пластове и трошенокаменната настилка под тях. Пробите от общата конструкция на пътното тяло показват, че заради намаляването на общия размер на пътното тяло, времево е намален експлоатационният период на този участък, обясняват експерти от АПИ. От там подчертават обаче, че Агенция „Пътна инфраструктура“ не е спряла строителството на АМ „Хемус“.

Проверки се правят още на АМ „Тракия“ и „Марица“, както и на други участъци от републиканската пътна мрежа. Пробите от АМ „Марица“ показват, че положените асфалтови слоеве са в норма, но има проблем в пътната конструкция, където е леглото на асфалтовата настилка.

Related Articles

Община Плевен с проект за обновяване на парка около Историческия музей

Община Плевен разработи инвестиционен проект за обновяване на парка на Регионалния исторически музей. Дейностите включват изграждането на амфитеатър и пристрояване на гримьорни, създаване на...

Гилдията в Пловдив отбелязва професионалния си празник с изложба

„Архитектите рисуват“ е името на изложбата, която ще бъде открита на Световния ден на архитектурата /2 октомври/ в Цар Симеоновата градина в Пловдив до...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ