22 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Около 500 млн. лв. ще са нужни за ремонти на магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“

На базата на направените анализи от взети проби от настилките на АМ „Хемус“, АМ „Тракия“ и АМ „Марица“ ще се търси отговор на въпроса – какви основни ремонти трябва да бъдат извършени в бъдеще на тези участъци, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Резултатите от пробите ще покажат също и колко средства ще костват те на държавата. За обследваните участъци с обща дължина от 100 км в близките година-две по първоначални прогнозни оценки ще трябват около 500 млн. лева.

Участъкът от АМ „Хемус“ между Софийския околовръстен път и с. Яна, от който са взети проби от асфалта по искане на МВР, е безопасен, съобщиха от АПИ. Една от ядките е взета при 5-ти км от участъка. Тя е от цялостната конструкция на отсечката, в която влизат асфалтовите пластове и трошенокаменната настилка под тях. Пробите от общата конструкция на пътното тяло показват, че заради намаляването на общия размер на пътното тяло, времево е намален експлоатационният период на този участък, обясняват експерти от АПИ. От там подчертават обаче, че Агенция „Пътна инфраструктура“ не е спряла строителството на АМ „Хемус“.

Проверки се правят още на АМ „Тракия“ и „Марица“, както и на други участъци от републиканската пътна мрежа. Пробите от АМ „Марица“ показват, че положените асфалтови слоеве са в норма, но има проблем в пътната конструкция, където е леглото на асфалтовата настилка.

Related Articles

От 30 май: „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия 2024“ в Бургас

От 30 май до 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн ще се проведе конференция „Дни на енергийната ефективност и...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ