20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Одобриха изграждането на първите социални жилища в Свиленград

Изграждането на първите социални жилища в Свиленград е одобрено. Общинският съвет даде разрешение за право на строеж на две семейства, които ще си построят собствени жилища на предоставен от общината урегулиран имот на ул. „Граничар“. Общината подготви и инвестиционните проекти и издаде разрешения за строеж.

Социалните жилища ще са на два етажа. Те ще разполагат с дневна, кухненски бокс, санитарен възел и помощно помещение на първия етаж. На втория етаж ще бъдат разположени две спални, гардеробно, санитарно помещение и балкон. Всяко жилище е с разгъната застроена площ от 122 кв.м. То трябва да бъде построено до 5 години.

За строителство по новия модел с облекчени условия и учредяване право на строеж без търг или конкурс бяха одобрени общо осем еднофамилни жилища. Това припомнят от Общината. Избраните кандидати участваха в процедура за подбор според критериите в Наредба №7 за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд.

За да се даде възможност на повече хора да участват, до края на 2022 г. община Свиленград ще подготви втора процедура. Тя ще е за подбор на кандидати за изграждане на останалите жилища при същите облекчени условия. В нея отново ще могат да участват картотекирани като нуждаещи се от жилище семейства.

За провеждане на втората процедура обаче ще се наложи промяна на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилищен фонд. Сложната икономическа обстановка в страната и промяната в цени, доходи, наемни пазарни цени на жилища също налага прецизиране на критериите за участие. Ще бъдат променени някои от условията по отношение на размер на притежавано движимо имущество, доходи на кандидатите и други.

Целта е с тези промени да дадем по-голяма възможност за картотекиране на повече хора, които се нуждаят от жилище. Това каза кметът на града арх. Анастас Карчев. Задължително ще остане условието кандидатите да не притежават жилищен имот или да не са прехвърляли такъв последните десет години. Условие ще бъде и доходите им да не са достатъчни да покриват наемните цени на свободния пазар или да придобият жилище.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ