24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Обявиха победителя в конкурса за български павилион на Венецианско биенале 2023

Проектът „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ е победителят в конкурса за български павилион на Венецианско биенале 2023. Автор на концепцията е арх. Борис Тикварски и колектив: Александър Думарей, Костадин Кокаланов, арх. Мария Гяурова, арх. Божидара Вълкова-Горанова. Арх. Тикварски е завършил УАСГ през 2012 и е работил в международни архитектурни бюра като MVRDV и OMA.

„Предложението ни за български павилион на биеналето е контратеза на темата, зададена от куратора Лесли Локо – “Лаборатория на бъдещето”. Нашият екип в колаборация с фотографа Александър Думарей се фокусира върху следите от обитание, обезлюдяване и по конкретно изоставените училища в България“, споделят от спечелилия екип. 

Журито определя избора си като много труден, поради високото ниво на участниците, които въпреки краткия срок успяха да представят интересни концепции. Проектът на арх. Тикварски и колектив е избран заради социалната значимост на темата, която разкрива локални проблеми и задава сложни въпроси, които въздействат емоционално и подтикват към дебат за бъдещето.

Конкретната визия на павилиона, която също е изиграла важна роля в решението на журито, ще остане в тайна до откриването на Биеналето на 20 май, както изискват правилата, определени от Фондация Биенале. 

Резултатите от конкурса ще бъдат представени подробно на пресконференция, която ще се състои на 30 януари (понеделник) от 11:00 часа в галерия – „Средец“, на бул. „Александър Стамболийски“ № 17. В събитието ще участват комисарят на националното участие, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата.  

Галерия на постъпилите проекти за участие в конкурса за кураторски проект по реда на тяхното постъпване можете да разгледате тук.

Related Articles

Бизнесът чака работници от Индия, Бангладеш и Украйна

Сектор строителство от години се задъхва за кадри Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия,...

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ