12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Обявиха онлайн конкурс „Паметникът Бузлуджа през 21 век“

В рамките на форумa „Архитектура и политика през 20-ти век – от изобретение до културно наследство“ Институт „Сервантес София“, Френският институт в България и Фондация „Билбао изкуство“ обявиха онлайн конкурс за визуални артисти и архитекти. Целта на конкурса е избор на проект, който показва нова визия за възстановяването на паметника Бузлуджа и неговото присъствие в 21-ви век. Обектът е открит през 1981г. с автор арх. Георги Стоилов.

Участниците в конкурса трябва да създадат изображение, което отразява представите им за бъдещето на този паметник в неговата цялост, мащаб, височина и т.н. За допълнителна информация на тези, които все още не са запознати с паметника, се препоръчва репортажът УРБЕКС РОХО.

В конкурса могат да участват визуални артисти и архитекти, живеещи в европейска държава. Предложението трябва да е оригинално и непубликувано до този момент. Участие се заявява до 30 юни. Срокът за предаване на предложенията за конкурса е 22 юли.

Журито ще се състои от: Хавиер Ряньо, директор на Bilbao Arte, Алфредо Гастиасоро, архитект, ръководител „Развитие и нововъведения“ в Общината на Билбао, Аитор Ортис, визуален творец, фотограф, Мария Луиса Сантос, директор на Институт „Сервантес-София“, Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество във Френския институт в България, Стефан Стоянов, архитект и творец, Мария Василева, директор на Галерия „Структура“, София.

Целият процес на конкурса ще бъде публикуван в сайтовете на Институт „Сервантес-София“, Френския институт в България и Фондация „Билбао изкуство“. Резултатът от конкурса ще бъде публикуван на 9 септември.

Победителят ще получи пътуване до Билбао и артистичен престой за 30 дни във Фондация „Билбао изкуство“ през ноември, а десет от най-добрите предложения, избрани от журито, ще бъдат показани в изложба в София.

Подробности за участие вижте тук.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ