17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Обявиха онлайн конкурс „Паметникът Бузлуджа през 21 век“

В рамките на форумa „Архитектура и политика през 20-ти век – от изобретение до културно наследство“ Институт „Сервантес София“, Френският институт в България и Фондация „Билбао изкуство“ обявиха онлайн конкурс за визуални артисти и архитекти. Целта на конкурса е избор на проект, който показва нова визия за възстановяването на паметника Бузлуджа и неговото присъствие в 21-ви век. Обектът е открит през 1981г. с автор арх. Георги Стоилов.

Участниците в конкурса трябва да създадат изображение, което отразява представите им за бъдещето на този паметник в неговата цялост, мащаб, височина и т.н. За допълнителна информация на тези, които все още не са запознати с паметника, се препоръчва репортажът УРБЕКС РОХО.

В конкурса могат да участват визуални артисти и архитекти, живеещи в европейска държава. Предложението трябва да е оригинално и непубликувано до този момент. Участие се заявява до 30 юни. Срокът за предаване на предложенията за конкурса е 22 юли.

Журито ще се състои от: Хавиер Ряньо, директор на Bilbao Arte, Алфредо Гастиасоро, архитект, ръководител „Развитие и нововъведения“ в Общината на Билбао, Аитор Ортис, визуален творец, фотограф, Мария Луиса Сантос, директор на Институт „Сервантес-София“, Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество във Френския институт в България, Стефан Стоянов, архитект и творец, Мария Василева, директор на Галерия „Структура“, София.

Целият процес на конкурса ще бъде публикуван в сайтовете на Институт „Сервантес-София“, Френския институт в България и Фондация „Билбао изкуство“. Резултатът от конкурса ще бъде публикуван на 9 септември.

Победителят ще получи пътуване до Билбао и артистичен престой за 30 дни във Фондация „Билбао изкуство“ през ноември, а десет от най-добрите предложения, избрани от журито, ще бъдат показани в изложба в София.

Подробности за участие вижте тук.

Related Articles

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ