30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Обявиха конкурс за архитектурно-художествен елемент на градската среда в Брацигово

Община Брацигово и РК на КАБ – София област организират конкурс за идеен проект на архитектурно-художествен елемент в градската среда, ситуиран на главната пешеходна алея в центъра на Брацигово. Конкурсът е част от архитектурния форум „Каменният поток на времето“ и ще се проведе в града от 9-ти до 11-ти септември 2021 г.

КОНЦЕПЦИЯ

Целта на конкурса е да се създаде проект за иновативен и естетитически издържан архитектурно-художествен елемент, който да допълва пространствената рамка на пешеходната алея в града, превръщайки се в своеобразен символ и нов знаков елемент, носейки послание свързано с темата на архитектурния форум „Каменния поток на времето“- смисълът на творческата следа, която провокира, стимулира, възражда и променя. Проектът следва да кореспондира с пространствената зона, като се вписва хармонично в околната среда на алеята и сградите около нея. Освен с декоративно, проектната разработка може да има и функционално предназначение по преценка на авторите, спазвайки техническите изисквания и условия в заданието.

Проектът класиран на първо място ще бъде реализиран и поставен на предвиденото място в главната пешеходна алея на града, като организаторите си запазват правото да не се присъжда награда, ако журито не стигне до окончателно единодушно решение.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

В конкурса могат да участват без ограничения всички български и чуждестранни граждани на възраст над 18 години. Организаторите не поставят условия за специфична професионална квалификация. Могат да се включат самостоятелно или в екип архитекти, ландшафтни архитекти, инженери, урбанисти, скулптори, дизайнери, студенти и др. Не се допуска един участник да бъде включен в повече от един проект, независимо дали е самостоятелно или като част от екип. Не се допускат до участие лица, които са в трудови и служебни взаимоотношения с Община Брацигово или членовете на журито.

Идеята има за цел да привлече за участие професионалисти и студенти, оставяйки трайна и стойностна следа в „Каменният поток на времето“. Задължително условие в конкурса е поне един от материалите за изграждане на обекта да бъде характерния за Брацигово местен камък „Риолит“. Степента, в която материалът ще се използва и вида на неговата обработка се решават по преценка на участниците.

Всички получени проекти, отговарящи на поставените в конкурса изисквания ще участват в открита изложба по време на архитектурния форум в Брацигово от 9-ти до 11-ти септември 2021г., както и като гостуваща изложба в други градове. Също така те ще бъдат публикувани и онлайн на уеб сайта на КАБ РК София Област www.kab-so.com.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КОНКУРСНАТА ЗОНА

Целта е избраната конкурсна разработка да бъде реализирана, допринасяйки за обогатяване на централната градска зона, оформяйки градоустройствена и естетическа рамка на главната пешеходна зона, определена в ос на симетрия от НЧ „Васил Петлешков 1874 на ул.“Девети септември“.

БЮДЖЕТ

Предвиденият до момента рамков бюджет за реализацията на монумента е в размер на до 10 000лв. без ДДС, които ще бъде осигурен от РК на КАБ – София област и фирми спонсори.

Related Articles

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...

Уличното осветление в Стара Загора ще харчи с 30% по-малко еленергия

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ