27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Обявиха ЖП гарата в Нова Загора за културен обект от местно значение

С това сградата е спасена от събаряне

Обявиха старата жп гара в Нова Загора за единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Ново време, с категория културен обект от местно значение. С това решение на зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов Приемното здание на старата жп гара в града е спасено от събаряне. Дългогодишната битка на гражданите от Нова Загора, завърши с успех.

В предписанията за опазване на недвижимата културна ценност към заповедта, е посочено, че са необходими консервация, реставрация и адаптация на обекта. Изрично е отбелязано, че се допуска строителна намеса за конструктивно укрепване на сградата, както и подмяна на носещи елементи, но при доказана необходимост.

До решението за запазване на старото здание се стигна след дългогодишна борба от страна на местна инициативна група, множество протести и редица обществени обсъждания. В крайна сметка държавниците уважиха желанието на новозагорци старата сграда да се запази, а не да се събаря и на нейно място да бъдат изграждани нови постройки, каквито предложения имаше.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ