16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Обявиха ЖП гарата в Нова Загора за културен обект от местно значение

С това сградата е спасена от събаряне

Обявиха старата жп гара в Нова Загора за единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Ново време, с категория културен обект от местно значение. С това решение на зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов Приемното здание на старата жп гара в града е спасено от събаряне. Дългогодишната битка на гражданите от Нова Загора, завърши с успех.

В предписанията за опазване на недвижимата културна ценност към заповедта, е посочено, че са необходими консервация, реставрация и адаптация на обекта. Изрично е отбелязано, че се допуска строителна намеса за конструктивно укрепване на сградата, както и подмяна на носещи елементи, но при доказана необходимост.

До решението за запазване на старото здание се стигна след дългогодишна борба от страна на местна инициативна група, множество протести и редица обществени обсъждания. В крайна сметка държавниците уважиха желанието на новозагорци старата сграда да се запази, а не да се събаря и на нейно място да бъдат изграждани нови постройки, каквито предложения имаше.

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ