8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Обявиха ЖП гарата в Нова Загора за културен обект от местно значение

С това сградата е спасена от събаряне

Обявиха старата жп гара в Нова Загора за единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Ново време, с категория културен обект от местно значение. С това решение на зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов Приемното здание на старата жп гара в града е спасено от събаряне. Дългогодишната битка на гражданите от Нова Загора, завърши с успех.

В предписанията за опазване на недвижимата културна ценност към заповедта, е посочено, че са необходими консервация, реставрация и адаптация на обекта. Изрично е отбелязано, че се допуска строителна намеса за конструктивно укрепване на сградата, както и подмяна на носещи елементи, но при доказана необходимост.

До решението за запазване на старото здание се стигна след дългогодишна борба от страна на местна инициативна група, множество протести и редица обществени обсъждания. В крайна сметка държавниците уважиха желанието на новозагорци старата сграда да се запази, а не да се събаря и на нейно място да бъдат изграждани нови постройки, каквито предложения имаше.

Related Articles

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ