23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Обявиха две нови защитени територии в страната

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди за обявяване на две нови защитени територии в категорията „защитена местност“ – “Туфеста острица” в землище на село Горно Вършило, община Септември, област Пазарджик, и защитена местност „Долно Черковище” в землището на с. Долно Черковище, община Стамболово, област Хасково.

В тях се забраняват различни дейности, включително строителство с изключение с цел поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи съоръжения.

Защитена местност “Туфеста острица” е с площ от 6,889 дка и е обявена по предложение на РИОСВ – Пазарджик в съответствие със Закона за защитените територии (ЗЗТ) с цел опазване на застрашен растителен вид – туфеста острица (Carex elata) и неговото местообитание.

В защитената местност се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаването на екземпляри от растителния вид като например: промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята; строителство с изключение с цел поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи съоръжения; разораване; паша и други.

Защитена местност „Долно Черковище“се простира на 4691,116 дка и е обявена по предложение на община Стамболово, Българско Дружество за защита на птиците, Природозащитно сдружение „Биосфера“ и Българска фондация „Биоразнообразие“ и е подкрепено от РИОСВ – Хасково. Защитената местност е обявена с цел опазване на местообитанията на защитени, редки и застрашени растителни видове и животински видове, както и с цел опазване на характерен и забележителен ландшафт.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ