Общинският съвет в Банско одобри актуализация на бюджета за 2018 г.

0

Администрацията ще кандидатства за безвъзмездна помощ от ПУДООС за изграждане на водопровод и канализация

Николай АНТОНОВ

На последното си редовно заседание Общинският съвет в Банско гласува актуализация на бюджета на местната администрация за 2018 г. Законовият механизъм се използва тогава, когато в хода на календарната година се изменя инвестиционната програма на общината – някои обекти отпадат за сметка на други, които не са били включени в плана, поясниха от кметството.

„Пренасочихме средства към инвестиционни обекти, които възникнаха за сметка на отпадналите планирани капиталови дейности, коментира кметът на общината Георги Икономов. С т. нар. актуализация на бюджета официално пренареждаме бюджетните параграфи, с които отчитаме своята дейност”, добави той.

Одобрено бе и предложението на кмета за кандидатстване за безвъзмездна помощ от ПУДООС с проект за изграждане на водопровод и разделна канализация за ул. „Глазне” в участъка между ул. „Иван Вазов” до ул. „Хр. Матов” в Банско. Съществуващата ВиК мрежа е строена през 60-те години на ХХ в., а улицата е планирана за преасфалтиране, което налага подмяната на подземната инфраструктура, преди да бъде извършен ремонт на настилката. Прогнозната стойност на проекта е 988 600 лв., като съфинансирането от страна на местната администрация е 2%. Местният парламент прие също Правила за определяне на реда и условията за разпределяне на броя на такситата между превозвачите на територията на общината. Тяхното утвърждаване е в изпълнение на Закона за автомобилните превози и цели гарантиране на равнопоставеност между фирмите.

Започва ремонтът на два пътя към Лом

Поли ВАСИЛЕВА

През октомври започва ремонтът на два републикански пътя към Лом – второкласните Лом – Монтана и Лом – Видин, съобщи кметът Пенка Пенкова след среща с инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ.

Пътят от Лом към Видин е нагънат от свлачище, с много пропадания и ями, причинени от тежкия трафик, за който той не е предназначен. Заради ремонтите по Е-79 и разбитото трасе между Монтана и Видин през село Арчар тировете за Дунав мост 2 минават по този път. Това допълнително го компрометира. Вместо мантинели по пътя на много места има предупредителни ленти.

В началото на септември жители на селата Орсоя, Сливата и Добри дол излязоха на протест заради лошото състояние на пътя, като блокираха за кратко пътя Лом – Видин. Те настояват за забрана за преминаване на тировете, за които този път не е пригоден.Тогава от АПИ обещаха спешен ремонт, който не започна. Това извади хората на протест за втори път.

Сега АПИ започва ремонт на участъка между Орсоя и Добри дол, дълъг 8 км. Заради строителните работи автомобилите ще трябва да се движат по нов маршрут – Лом – Тополовец – Добри дол.

По същото време ще бъде ремонтиран и участък при входа на Лом по пътя от Монтана. Той също е разбит от тирове, а един тежък камион влетя в двор и уби човек. Обходният маршрут е Лом – Сталийска махала – Аспарухово – Расово – Монтана и обратно.

Този път е рехабилитиран през 2007-2009 г. Тогава за обновлението му са вложени 13 млн. лв. европейски средства, осигурени по Трансграничната програма Румъния – България.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си