30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Общинските жилища в София поскъпват със 70%

Общинските жилища поскъпват с около 70% в София. Решението е на Столичния общински съвет, който прие измененията в Наредбата за цените при сделките с недвижими имоти на Столична община.

Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. В София обаче, разликата между пазарната и базисната цена на общинските имоти беше драстична, уточни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти е била през 2013 г., когато базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно. Сега, с предлаганата промяна, тези цени стават съответно на 1182.52 лева и 843.42 лева.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст.

Според данни на НСИ, към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г. Одобрените от СОС цени на кв. метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. Освен вида строителство, за базовата цена на всеки имот има значение зоната, в която се намира, изложение, етаж, наличие на складови помещения и др.

С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива.

Към момента над 1300 семейства, които живеят под наем в общинско жилище, са подали заявление в районните администрации за покупка на съответния имот. Вече се подготвя доклад с предложенията на районните кметове за продажба, който предстои скоро да бъде разгледан от СОС. Предвижда се част от получените от сделките средства да се връщат обратно в съответните райони и да се ползват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата и развиване на жилищната политика на СО.

Related Articles

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...

Уличното осветление в Стара Загора ще харчи с 30% по-малко еленергия

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ