25 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Общините ще регулират в кои квартали да са жилищата, отдавани за краткосрочен наем през Airbnb

Европейските общини ще могат да регулират в кои квартали да са жилищата, отдавани за краткосрочен наем през платформи като Airbnb, и в кои от градските районида бъдат забранени. Това съобщава на сайта си Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Рестрикциите стават възможни след решение на Съда на ЕС, дадено по повод дългогодишен спор между двама собственици на подобни имоти и кметството на Париж.

Причината за решението е, че отдаването на подобни имоти под наем е от обществен интерес и може да доведе до повишаване на цените на дългосрочните наеми или да доведе до недостиг на жилищни площи за жителите на градовете и курортните райони, търсени и от туристите.

„Споразуменията за обмен на данни между посредническите платформи, собствениците на имоти и местни власти са следващата стъпка към последователна и справедлива регулаторна рамка в тази област, която се надяваме ЕС да формализира в предстоящия Закон за цифровите услуги“, заявява Рамон Есталела, председател на работната група към Европейската асоциация на хотелите и ресторантите – HOTREC, занимаваща се със създаване на регулация за имотите, отдавани краткосрочно.

БХРА е единственият пълноправен член за страната ни на HOTREC и като такава има достъп до всички важни документи и промени обсъждани от европейските им колеги.

Related Articles

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ