29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Общините ще могат да станат бенефициенти за индустриални зони

Корекции в програма “Развитие на регионите” 2021-2027 е внесъл като предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той анонсира какви програми за финансиране и какви суми са предназначени за трите области у нас, засегнати от предстоящото преминаване към въглеродно неутрална икономика. Това са областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

“Дадохме две много съществени предложения. Първото от тях е общините да имат право да бъдат бенефициенти за индустриални зони, а второто – да се добави допълнителен критерий при санирането на жилищни блокове, а именно дали в тях живеят хора, пряко засегнати от енергийния преход”, обясни Живко Тодоров. По този начин хората, които работят в минно-енергийния комплекс, могат да кандидатстват техните блокове да бъдат санирани и това получава подкрепа от европейската програма. По-конкретно: 15 точки максимум се дават по тази позиция, ако в блока има над 5% живущи, които работят в комплекса. Ако са под 5%, тогава се дават 10 точки, но за нас беше много важно да се получи този критерий, конкретизира градоначалникът.

Другата промяна е свързана с индустриалните зони. “Ще кандидатстваме с две индустриални зони: първата е “Голеш”, за която от години общината се опитва да я развива, но е без налична инфраструктура. Там има общински терени с голяма площ, има и частни инвестиции, които също ще се възползват”, коментира градоначалникът. Другата зона е в района “Еленино” за която се кандидатства към министерство на иновациите и се очаква оттам финансиране.

4-5 индустриални зони могат да бъдат изградени заедно със “Загоре”, която почти се напълни. Само по този начин можем да предложим алтернатива и да се привлекат инвеститори”, каза още кметът. Общините Гълъбово и Раднево възнамеряват да направят съвместна индустриална зона и вероятно ще се възползват от тези средства, Чирпан също планира своя индустриална зона. 140 млн. лева са средствата за индустриални зони за региона.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

До месец: Избират изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Предвижда се разширяване на съществуващия и изграждане на втори терминал До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево. Това съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ