24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите от общините. От януари 2025 г. влиза в сила новата Наредба за реда за изготвяне и образеца на план сметката за относимите разходи и за начина на изчисляване размера на таксата в Закона за местните данъци и такси. Тя предвижда три модела за изчисляване, като Общинският съвет може да избере един или съчетание от модели за различни зони или населени места на територията на общината. Таксата трябва да се формира според количеството изхвърлени отпадъци, а не на база данъчна оценка на имота. Въвеждането на заплащане на база количество ще бъде сериозен тест за местните администрации, защото е нужно е преосмисляне на общинската финансова и данъчна политика, както и управлението на разходите за чистота.

„Преминаването към нов начин на изчисляване на таксата е краят на един дълъг процес за трансформиране на общинските системи за управление на отпадъците”, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и определи трите основни задачи в този процес. Първата е осигуряване на възможност за разделно изхвърляне на отпадъците, защото изчисляването на таксата на база количество означава, че гражданите трябва да плащат само за изхвърлените смесени отпадъци. Ключови задачи са прегледът на системите за сметосъбирането и сметоизвозването и тяхното оптимизиране.

Втората задача е комуникацията. Тази промяна, която ще засегне гражданите, трябва да бъде обяснена и аргументирана. И последната стъпка е изчисляването на таксата. Трябва да се въведе нов начин на пресмятане старите системи за управление на отпадъците. НСОРБ ще предоставя в следващите 3 месеци информация и данни, които да подпомогнат процеса.

Общините са наясно, че са нужни инвестиции, за да се въведе новия модел. Определянето на размера трябва да стане динамичен процес, а това означава, че на най-ранен етап трябва да започне комуникацията с гражданите и общинските съвети, които ще одобряват наредбите.

Related Articles

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ