36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Общините предлагат специален фонд за ремонт на четвъртокласни пътища

Националното сдружение на общините в България предлага да има специален фонд за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в страната, съобщи кметът на Димитровград и заместник–председател на Сдружението Иво Димов, цитиран от БНР. Предложението е отправено към вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Водени са разговори годишно да бъдат предвидени 300 милиона лева за целта, а кметовете се надяват предложението да бъде прието.

Димов изтъква, че в община Димитровград част от общинската пътна мрежа е напълно ремонтирана, но има отсечки, които десетилетия са оставени да се рушат. Такъв е основният път за село Крум. За да бъде ремонтиран пътят, са нужни няколко милиона лева. Общината няма възможност да отдели средства и единственият начин е да ги поиска от държавата. Димов напомня, че държавата е отпуснала вече 2 милиона лева и с тях е ремонтирана алтернативната отсечка към селото.

По думите на кмета републиканската пътна мрежа е около 20 000 километра, толкова е и общинската пътна мрежа. Съотношението в средствата, които се инвестират в едната и в другата, е 1:8. Осем пъти повече се инвестират средства – по европейски програми или от държавния бюджет, в републиканската.

Така, за да получи една община подобни средства за ремонт на четвъртокласни пътища, досега се разчитало на постановленията на МС, с които държавата отпуска пари на кметствата. Това обаче обикновено става след договорки и винаги има доволни и недоволни общини. „Към момента няма предвидени средства“, уточнява Иво Димов.

Затова от НСОРБ настояват да има планиране и да бъде създаден фонд със заделени пари за ремонт на общинските пътища. Този фонд да се управлява от МРРБ и да се кандидатства с проекти от страна на общините.

Related Articles

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ