12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Общините подписват анекси за дофинансиране на обектите с пари на МРРБ

През септември 2023 г. започва подписването на споразуменията с общините за дофинансиране на общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура, които се реализират със средства от бюджета на МРРБ. Анексите са за общините, които изпълняват поетите ангажименти. Проектите ще бъдат финансирани с остатъка от 50% за довършването им. Това стана ясно на проведената среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

Потвърждавам ангажимента на МРРБ да дофинансира проектите, които се изпълняват, заяви министър Цеков.

Ще започнем да подписваме споразумения с тези общини, които са най-напреднали и са отчели първите 50% от стойността на одобрените обекти. Разглеждаме документите община по община, за да можем максимално бързо да подпишем споразуменията, каза заместник-министър Веселина Терзийска. Тя увери кметовете, че екипът на МРРБ е на разположение за провеждане на работни срещи за обсъждане на проблемните проекти.

Трябва да се направи проучване има ли шанс някои общини да не изпълнят обектите, обърна внимание министър Цеков.

Той обяви пред представителите на НСОРБ, че екипът на МРРБ има концептуална рамка за създаването на Фонд за общински инвестиции от 500 млн. лв., който се планира да заработи с финансиране от държавния бюджет от догодина. Андрей Цеков допълни, че предстои до общините да бъдат изпратени анкетни карти, чрез които да се изяснят най-приоритетните проекти и те да станат основа за планиране на инвестициите за следващата година. Регионалният министър призова кметовете да обмислят възможността по-големите общини с финансови възможности да кандидатстват пред фонда с проекти, по които да имат и самоучастие, а малките общини да се финансират на 100% от фонда.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ