24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Общините подписват анекси за дофинансиране на обектите с пари на МРРБ

През септември 2023 г. започва подписването на споразуменията с общините за дофинансиране на общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура, които се реализират със средства от бюджета на МРРБ. Анексите са за общините, които изпълняват поетите ангажименти. Проектите ще бъдат финансирани с остатъка от 50% за довършването им. Това стана ясно на проведената среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

Потвърждавам ангажимента на МРРБ да дофинансира проектите, които се изпълняват, заяви министър Цеков.

Ще започнем да подписваме споразумения с тези общини, които са най-напреднали и са отчели първите 50% от стойността на одобрените обекти. Разглеждаме документите община по община, за да можем максимално бързо да подпишем споразуменията, каза заместник-министър Веселина Терзийска. Тя увери кметовете, че екипът на МРРБ е на разположение за провеждане на работни срещи за обсъждане на проблемните проекти.

Трябва да се направи проучване има ли шанс някои общини да не изпълнят обектите, обърна внимание министър Цеков.

Той обяви пред представителите на НСОРБ, че екипът на МРРБ има концептуална рамка за създаването на Фонд за общински инвестиции от 500 млн. лв., който се планира да заработи с финансиране от държавния бюджет от догодина. Андрей Цеков допълни, че предстои до общините да бъдат изпратени анкетни карти, чрез които да се изяснят най-приоритетните проекти и те да станат основа за планиране на инвестициите за следващата година. Регионалният министър призова кметовете да обмислят възможността по-големите общини с финансови възможности да кандидатстват пред фонда с проекти, по които да имат и самоучастие, а малките общини да се финансират на 100% от фонда.

Related Articles

Обновяват сградата на Драматично-кукления театър в Хасково

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на изпълнение на инвестиция „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ на стойност 1...

Показаха новите влакове за столичното метро

Снимки на новите влакове, които ще превозват пътници по линиите на софийското метро, бяха публикувани от чешкия производител Шкода Груп. Компанията показа кадрите от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ