Община Шумен е сред номинираните за наградите LUXURY Property AWARDS 2018 с обект „Арена Шумен”

0

Съоръжението и красивият парк около него са изградени на терена на бившето военно поделение на входа на града

Като пример за впечатляваща архитектура и функционалност новата спортна зала „Арена Шумен” е сред номинираните от Осмото издание на награди LUXURY Property AWARDS 2018, които ще бъдат връчени на 10 октомври 2018 г. в балната зала на хотел Premier BW – София. Шумен е сред малкото градове в България, които могат да се похвалят с модерна многофункционална спортна зала. Като архитектура и функционалност „Арена Шумен“ е може би най-добра след столичната, считат изпълнителите на проекта. Строителството на залата се финансира с 8,5 млн. лв., отпуснати като държавна субсидия от правителството през август 2016 г.

Съоръжението и красивият парк около него са изградени на терена на бившето военно поделение „Пети полк“ на входа на града. Строителните дейности започнаха в началото на 2017 г. и залата е изградена за по-малко от година и половина. Теренът на входа на Шумен, върху съборените казарми с отпаднало предназначение, днес е променен до неузнаваемост. Призрачното и опасно място зад високите зидове сега е достъпно и много приятно за посетителите.

Сградата се състои от 4 етажа и е разположена на 5661 кв. м застроена площ. Конструкцията е от стоманобетон, със стоманен покрив и алуминиева фасада. За да се улесни достъпът до залата, е разширено уличното платно и са изградени две нови кръгови кръстовища. Подменено е уличното осветление с енергоспестяващо. Нощем върху фасадата на залата е осветен и надписът „Арена Шумен“. Около комплекса е изграден автомобилен паркинг с общо 350 паркоместа. Модерното съоръжение отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на локални, национални и международни състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, бокс, художествена гимнастика и др., както и за организирането на културни събития, концерти, конференции, изложения и изложби. Обособени са няколко зони – за зрители, за специални гости, спортно-тренировъчен блок, за журналисти, коментатори и зона за техническо обслужване на сградата. Общият брой места на трибуните е 1500, в това число и за хора с увреждания, а максималният капацитет на залата е 2500 места. Има и възможност за прибавяне на допълнителни подвижни трибуни. При провеждането на концерти и културни събития ще бъде поставяна специална ПВЦ настилка, която да предпазва пода. Залата разполага с допълнителна зала за загряване, помещение за допинг контрол, за медицинска помощ, шест съблекални с душове и тоалетни, две зали за журналисти и за пресконференции, магазин за спортни стоки, фитнес зала, сауна, парна баня, кафене с отделен вход. Оборудвана е с два асансьора, единият – на входа за журналистите, а другият – на входа за ВИП гостите. Изградени са комуникации за външни телевизионни станции за директно предаване на състезания, концерти и други събития.

„Арена Шумен“ е част от цялостен многофункционален комплекс, който ще бъде реализиран на няколко етапа. Освен залата, върху площ от 21 декара е изграден и парк с места за отдих. За поддържане на зелените площи е изградена автоматизирана поливна система. В проекта е предвидено да бъдат построени открити спортни игрища, открит плувен басейн, детски кът и хотел. Ще се изгради нов жилищен комплекс и търговски обекти, които да обслужват живеещите в близост. Със своята многофункционалност, целесъобразност и комплексност „Арена Шумен“ е най-мащабният проект, реализиран през последните няколко десетилетия в Шумен. Амбициите на общинската администрация са заедно със спортния комплекс районът да се оформи като нов градски център, който да привлича както шуменци, така и гостите на града.

СЪБИТИЕТО

Чуждестранни експерти ще оценяват и тази година кандидатите за Строителните оскари. Председател на журито е мистър Клифърд Джон Портлок – един от водещите строителни индустриалци в Англия.

Конкурсът, организиран за осма поредна година от Агенцията за публични комуникации VIP Communication PR, ще отличи строителството от високия клас, което доказа, че е на европейско и световно ниво. Ще бъдат връчени призове в следните категории: Цялостен принос в луксозното строителство и архитектура; Луксозно жилищно строителство; Луксозно обществено строителство; Луксозен морски, планински и градски комплекс; Идеен проект; Пространствен дизайн за интериор и екстериор; Мебелен дизайн; Реновирано строителство; Локация на годината и други.

Две нови категории са включени в номинациите – награди за брокери и агенции на недвижими имоти, както персонални призове за архитекти, строители и инвеститори. Малки и големи общини ще бъдат отличени за своите благоустройствени проекти.

АКЦЕНТ

Международно жури ще оценява елементите от ковано желязо в интериора

17-4_1

Художественото коване е сред отличителните белези в интериора и екстериора на луксозното строителство не само в България, но и по света, сочи международното жури на конкурса.
Обработката на метал и коването на желязо са едни от най старите занаяти в историята на човечеството, а изделията от ковано желязо са доказали своята функционалност и непреходност в модата, допълват организаторите на събитието.

17-3
Сред номинираните в конкурса е фирма „Iron Brothers“ – с над 15-годишен опит в художественото коване, с изработка на уникални и неповторими изделия от ръчно ковано желязо, като полилеи, фенери, парапети, врати и други продукти за интериора и екстериора, които изглеждат модерно и в същото време създават чувство на уют. Изделията са без аналог в България, твърдят специалисти. „Нека заедно да създадем един наистина висококачествен проект на всичко онова, което е в мечтите ви“, споделят от екипа на номинираната фирма.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си