10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Община Търговище поема управлението на Мисионис

Община Търговище ще иска разрешение от Министерството на културата за поемане на управлението на късноантичния и средновековен град Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство.

Регионалният исторически музей ще извършва научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, на база договор с местната администрация.

Община Търговище официално заяви желание да получи правото да стопанисва обекта още през 2017 г. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.

Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. През 2023 г. за целта са отделени 50 000 лв.

Related Articles

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ