29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Община Търговище поема управлението на Мисионис

Община Търговище ще иска разрешение от Министерството на културата за поемане на управлението на късноантичния и средновековен град Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство.

Регионалният исторически музей ще извършва научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, на база договор с местната администрация.

Община Търговище официално заяви желание да получи правото да стопанисва обекта още през 2017 г. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.

Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. През 2023 г. за целта са отделени 50 000 лв.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ