12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Община Троян спечели проект за реставрация на археологически комплекс „Состра“

Проектно предложение на Община Троян за реставрация, експониране и социализация на археологически комплекс „Состра“ е одобрено за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщават от общинската администрация.

Проектът е за над 2,1 милиона лева, като безвъзмездната финансова помощ е близо 1,5 милиона лева, финансовият инструмент – 405 хиляди лева, а собственото участие на Община Троян – 222 хиляди лева.

Срокът за реализация на проекта е две години. С неговата реализация ще се развие туристическата атракция „Археологически комплекс Состра“, село Ломец, община Троян.

Ще бъдат извършени консервационно-реставрационни работи и строително-монтажни работи в зоната на римски кастел „Состра“ и Римски път.

Предвижда се и изграждане на пешеходен ж. п. прелез, с който да се преодолее разделянето на крепостта на две части, както и посетителски център с оборудване и паркинг. Реализирането на проекта ще е още една стъпка към превръщане на комплекса в атрактивна, посещавана и разпознаваема забележителност за туристите от цялата страна, допълват от администрацията.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ