34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Община Тервел преустройва сградата на бившия комитет на БКП в жилищен комплекс, трапезария и кризисен център

Община Тервел обяви обществена поръчка за преустройство на сградата на бившия комитет на БКП в града. Желаещите да участват в поръчката проектантски екипи могат да подават оферти до 9 ноември по електронен път.

ОБЕКТЪТ

Сградата се саморазрушава в продължение на десетилетия и се е превърнала в опасност за жителите на Тервел. Последното й ползване е като училище – в периода от 1993 до 1998 година. През 2018 г. общината инициира процедура да я получи от държавата и да потърси решение за реновирането и експлоатацията й. Миналата година собствеността на сградата е предоставена като собственост на Община Тервел.

Сградата е със застроена площ от 831 кв.м. Няма запазена техническа документация за обекта. Съгласно изготвено през 2021 г. конструктивно обследване сградата се състои от три блока – Блок 1 (към прокуратурата), Блок 2 (към площада) и Блок 3 (към ДСК). Заключението от конструктивното обследване на сградата сочи добро състояние и здравина на конструкцията, която позволява експлоатирането й без необходимост от специални мероприятия за санирането.

Изготвеният технически проект трябва да предложи проектно решение за изпълнение на строителни работи на етапи, с оглед необходимостта възложителят Община Тервел да може да осигурява финансиране за изпълнението им. Изискванията на общината към проектирането са следните:

ЕТАП 1: Проектиране за преустройство на БЛОК 1

Сутерен: Предвижда се в сутерена на сградата да се устрои обществена трапезария за най-малко 60 души. Трапезарията трябва да има разливно помещение, санитарни възли и зала. Допуска се обособяване на втори вход за обществената трапезария, с оглед на необходимостта да бъдат спазени противопожарните изисквания за обществени сгради. Обществената трапезария трябва да има отделни електромер и водомер.

Етаж 1: Предвижда се на етаж 1 да се обособи кризисен център за изолиране на хора от тяхната домашна среда в случай на необходимост. Кризисният център трябва да има трапезария с кухненски бокс и помещения за спане за по двама души, всяко със собствен санитарен възел. Кризисният център трябва да има отделен електромер и водомер.

Етажи 2 и 3: Предвижда се на етажи 2 и 3 да се обособят жилища с различна квадратура, подходящи за обитаване от различни домакинства (домакинство от двама възрастни или от двама възрастни с две деца). Да се обособят лоджии при светлите отвори на някои от помещенията, за които това е функционално пригодно. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер.

ЕТАП 2: Проектиране за преустройство на Блок 2

Блок 2 следва да се преустрои изцяло в сграда за жилищни нужди с отделни жилища с различна площ, подходящи за обитаване от различни по отношение на брой членове в тях семейства и домакинства. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер. За сутерена следва да се осигури ползване като гараж и мазета за живущите.

Проектното решение трябва да осигури възможност за изпълнение на подетапи, с оглед невъзможността да се осигурят средства за цялостното му изпълнение в кратък период от време. Като първи подетап в ЕТАП 2 трябва да се отдели работата по фасадите, покрива, дограмите, енергоефективните мерки, инсталациите и достъпната среда на Блок 2. Вторият подетап ще включва вътрешните работи по обособяване на жилищата на етаж 1. Третият подетап включва обособяване на жилищата на етаж 2 и сутерена, а четвъртият – обособяване на жилищата на етаж 3.

ЕТАП 3: Проектиране за преустройство на Блок 3

Блок 3 трябва да бъде преустроен изцяло в сграда за жилищни нужди с отделни жилища с различна площ. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер. За сутерена следва да се осигури ползване като гараж и мазета за живущите.

За етап 3 проектното решение също трябва да осигури възможност за изпълнение на подетапи, с оглед невъзможността да се осигурят средства за цялостното му изпълнение в кратък период от време. Като първи подетап в ЕТАП 3 е работата по фасадите, покрива, дограмите, енергоефективните мерки, инсталациите и достъпната среда на Блок 3. Необходимо е да се предвиди отопление и охлаждане с климатици. Вторият подетап включва вътрешните работи по обособяване на жилищата на етаж 1, а третият – обособяване на жилищата на етаж 2 и сутерена.

При проектирането за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и в трите блока трябва да се предвиди решение за облицовката от мушелкалк (черупчести варовици – бел. ред.), с която е облицована сградата и която е много увредена. Възложителят ще приеме както вариант за демонтаж на каменната облицовка и поставяне на мазилка с монтаж на система за топлоизолация, така и вариант с възстановяване на увредените участъци. Трябва да се предвиди отопление и охлаждане с климатици, като се оформят акценти по фасадата, които да позволят монтаж на телата на климатиците в или зад тях по начин, който не позволява те да се виждат.

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ