5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Община Стара Загора създава система за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Започна разполагане на кафеви контейнери от 1100 л, предназначени за разделно събиране на биоразградими зелени отпадъци в Стара Загора.

Те ще бъдат извозвани за рециклиране чрез компостиране до специална инсталация на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на с. Ракитница.

В кафевите контейнери могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – цветя, трева, листа, остатъци от подрязване на храсти, лози, дървени стърготини и други.

С цел производство на качествен компост, в кафевите контейнери не бива да се изхвърлят отпадъци като полиетиленови торби, пелени, санитарни продукти, торбички за прахосмукачки, храна, кожа, както и рециклируеми отпадъци от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло, съобщават от Общината в града.

В първия етап на развитие на системата за разделно събиране на зелени отпадъци в Стара Загора ще бъдат разположени 150 бр. контейнери. Съдовете се разпознават лесно. Те са пластмасови контейнери с капак тип „ракла“, в кафяв цвят, и имат надпис „Само за растителен отпадък“.

Контейнерите ще бъдат разположени в близост до места, където се генерират най-големи количества зелени отпадъци – паркове, градини, стадиони, зелени площи на учебни и детски заведения, обществени и бизнес обекти, както и градини на жилищни сгради.

Related Articles

САБ организира конференция „Образованието – придвижване от мрак към светлина”

Съюзът на архитектите в България организира конференция на тема „Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания“. Събитието ще се...

На 2 декември: Варна е домакин на мащабен кариерен форум

Събитието събира представители на бизнеса и мотивационни лектори на световно ниво Морската столица Варна е домакин на най-големия кариерен форум за българи в страната и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ