27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Община Стара Загора създава система за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Започна разполагане на кафеви контейнери от 1100 л, предназначени за разделно събиране на биоразградими зелени отпадъци в Стара Загора.

Те ще бъдат извозвани за рециклиране чрез компостиране до специална инсталация на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на с. Ракитница.

В кафевите контейнери могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – цветя, трева, листа, остатъци от подрязване на храсти, лози, дървени стърготини и други.

С цел производство на качествен компост, в кафевите контейнери не бива да се изхвърлят отпадъци като полиетиленови торби, пелени, санитарни продукти, торбички за прахосмукачки, храна, кожа, както и рециклируеми отпадъци от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло, съобщават от Общината в града.

В първия етап на развитие на системата за разделно събиране на зелени отпадъци в Стара Загора ще бъдат разположени 150 бр. контейнери. Съдовете се разпознават лесно. Те са пластмасови контейнери с капак тип „ракла“, в кафяв цвят, и имат надпис „Само за растителен отпадък“.

Контейнерите ще бъдат разположени в близост до места, където се генерират най-големи количества зелени отпадъци – паркове, градини, стадиони, зелени площи на учебни и детски заведения, обществени и бизнес обекти, както и градини на жилищни сгради.

Related Articles

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ