24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г. на разпоредбите на ЗМДТ относно определянето на ТБО според количеството на битовите отпадъци, съобразно установените в Закона нови основи. Съгласно планираните дейности, в населените места на Общината се провеждат редица информационни срещи с населението, на които се разяснява процесът по организация на сметосъбиране, според който всеки трябва да заплаща таксата за битови отпадъци, съобразно количеството смет, което генерира.

От 1 май пилотният проект за управление на отпадъците започна в две села от община Свищов, на които бяха предоставени индивидуални 240 литрови съдове за битов отпадък за всяко домакинство и компостери, на тези които са заявили желание за такива. Допълнително, на определени точки в населените места бяха поставени съдове за разделно събиране на отпадъци: жълти – за пластмаса и хартия, и зелени – за стъкло. Контейнерите са осигурени от Еко Партнърс, които са основен партньор на община Свищов в процеса по управление на отпадъците.

Целта е постигането на отговорно отношение и поведение при изхвърлянето на различния вид отпадък, като се наблегне на рециклирането и компостирането, което в бъдеще ще доведе до намаляване на тежестта от таксата за битови отпадъци върху гражданите.

В пилотното село Драгомирово вече бяха събрани първите отпадъци от жълтите контейнери, като процесът беше проследен лично от кмета на населеното място. Събрани са общо 340 кг отпадъци, като от тях 221,5 кг ще бъдат рециклирани, а останалите 118,5 кг са нерецикилируем материал (RDF).

Related Articles

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...

Хеликоптерната площадка до тунел „Железница“ вече с регистрация по HEMS

Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече има регистрация по HEMS. ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ