16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Община Свиленград въвежда система за интелигентно сметосъбиране в пилотни райони

Система за интелигентно сметосъбиране и претегляне на отпадъците започва да действа на територията на община Свиленград, по демонстрационния новаторски проект „Въвеждане на добра практика в Община Свиленград по пътя към нулеви отпадъци“. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.

Системата за претегляне на генерирания битов отпадък ще бъде въведена в определени пилотни райони в града. Включени са и селата Капитан Андреево и Генералово.

На индивидуалните кофи и контейнерите са монтирани 500 транспондери за идентифициране на съдовете и 40 ултразвукови сензори за измерване на обема в тях. Поставят се само на съдовете за битов отпадък, защото ТБО се заплаща за този вид отпадък, а не за разделно събраните отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло, зелени отпадъци и др. За да се отчете реално количеството изхвърлени отпадъци от домакинство, освен че съдовете трябва да могат да се идентифицират, трябва и да се заключват, за да са сигурни гражданите, че претегленият отпадък е само от съответния адрес. За тази цел са предвидени гравитационни ключалки, като на всички домакинства са раздадени ключове за ползването им.

Сметосъбиращите машини се оборудват с кантари, които измерват теглото на вдигнатите кофи и контейнери, преди и след изпразването им в камиона, бордови компютри със софтуер и принтер.

Информацията от сензорите ще се изпраща в софтуерна платформа и на информационен портал за граждани, където ще се съхранява и анализира. Тази система позволява да се идентифицират контейнерите, които са пълни над определен процент от обема им. Част от информацията ще е достъпна за потребителите (в т.ч и чрез мобилно приложение), с цел проследяване на количествата отпадъци, образувани от тях и ползваните услуги по сметосъбиране. Информационната платформа е достъпна на сайта на община Свиленград в раздел Екология.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ