19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Община Русе иска да реставрира Дома на учителя с пари по Плана за възстановяване

Идеята е паметникът на културата да се превърне в Младежки център

Бившият Дом на учителя в Русе, който е паметник на културата и от 12 години стои запустял и необитаем, ще кандидатства да се превърне в Младежки център със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общината е обявила обществена поръчка за преработка на инвестиционния проект, за да отговаря на изискванията по плана, информира Русе Медиа.

Бъдещият център трябва да е достъпен за младежи със специални нужди както по отношение на използване на дигитална техника, така и по отношение на изградената инфраструктура.

В него ще има единични, двойни или тройни стаи със самостоятелен санитарен възел за настаняване на минимум 15 души. Ще се направят зали за обучения и срещи на най-малко 100 души, както и кабинети за неформално образование и езикови курсове с капацитет минимум 20 места.

Отделно ще се проектира помещение за арт занимания и клубове по интереси, мултифункционална зала и библиотека. Ще се направи и сензорна стая с мултимедия.

В центъра ще има зона за хранене на 35 души, а с младежите ще работят най-малко 5 младежки работници и поне 20 ромски образователни медиатори, психолог /социален работник/, педагог и др.

В дворното пространство ще се изгради лятно кино, озеленяване, беседки, пейки и пространство за игри и спорт на открито.

Фасадите на самата сграда ще бъде ремонтирани, с реставрация и консервация, а всички дограми ще бъдат подменени. Грозните кабели, които видят отвън, ще бъдат премахнати.

Общата стойност на поръчката за промяна на проекта е 29 000 лв. без ДДС.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ