11 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

Община Пловдив ще управлява Античния театър в следващите 10 години

Община Пловдив ще управлява една от своите емблеми- археологическа недвижима културна ценност „Античен театър“ гр. Пловдив за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно предоставяне за управление на публичната държавна собственост е на Министерския съвет.

ОБЕКТЪТ

Недвижимата културна ценност „Античен театър“ се намира в град Пловдив, ул. „Цар Ивайло“ № 4 и представлява поземлен имот с площ от 6656 кв. м. С начин на трайно ползване за археологически паметник на културата, ведно с построените в него четири броя сгради. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

Единствената запазена антична театрална сграда по българските земи е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Снимка: wikipedia.org

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ