16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Община Пловдив ще управлява Античния театър в следващите 10 години

Община Пловдив ще управлява една от своите емблеми- археологическа недвижима културна ценност „Античен театър“ гр. Пловдив за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно предоставяне за управление на публичната държавна собственост е на Министерския съвет.

ОБЕКТЪТ

Недвижимата културна ценност „Античен театър“ се намира в град Пловдив, ул. „Цар Ивайло“ № 4 и представлява поземлен имот с площ от 6656 кв. м. С начин на трайно ползване за археологически паметник на културата, ведно с построените в него четири броя сгради. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

Единствената запазена антична театрална сграда по българските земи е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Снимка: wikipedia.org

Related Articles

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

Превръщат бивша кариера в Милано в оазис с плаваща гора

Студиото за морска архитектура MAST ще превърне една миланска кариера в оазис за отдих с плаваща гора. Бъдещият плаващ парк в покрайнините на италианската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ