34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Община Пловдив ще управлява Античния театър в следващите 10 години

Община Пловдив ще управлява една от своите емблеми- археологическа недвижима културна ценност „Античен театър“ гр. Пловдив за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно предоставяне за управление на публичната държавна собственост е на Министерския съвет.

ОБЕКТЪТ

Недвижимата културна ценност „Античен театър“ се намира в град Пловдив, ул. „Цар Ивайло“ № 4 и представлява поземлен имот с площ от 6656 кв. м. С начин на трайно ползване за археологически паметник на културата, ведно с построените в него четири броя сгради. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

Единствената запазена антична театрална сграда по българските земи е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Снимка: wikipedia.org

Related Articles

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ