22 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Община Пловдив оптимизира и надгражда електронно-билетната система на градския транспорт

Община Пловдив надгражда електронно-билетната система в градския транспорт. Новите начини, които ще се внедрят за разплащане, са банкова карта, транспортна карта, мобилно приложение, хартиен билет. Това обясни заместник-кметът Тодор Чонов, който представи новостите пред кмета Здравко Димитров.

Целта ни е да имаме удобен, редовен градски транспорт, безопасен за гражданите“, сподели кметът Здравко Димитров. Според него новата електронно-билетна система ще направи Община Пловдив по-гъвкава и на следващ етап имаме идея за надграждане на системата чрез интегриране закупуването на билетите за автобус с тези за Синя зона, паркингите, електрическите автомобили и тротинетките, музеите и т.н., с което да се реализира Пловдив като умен град на бъдещето.

Обикновените кредитни или дебитни карта, издадени от всяка една банка, могат да бъдат разплащателно средство, което само се допира до валидатора. Същото се отнася и за транспортната карта. Разликата при вторите е, че първоначално се издават на съответното гише, а всеки пътник ще има профил със снимка, име и адрес. След това картата ще може да се зарежда с пари – онлайн, чрез мобилното приложение/електронно банкиране, на каса, ТВМ или чрез така наречените електронни портфейли. Всяка карта ще бъде със свой уникален номер. При загубване информацията се пази в базата данни и може да се възстанови при издаване на новата пластика.

Дистанционното презареждане на карти важи и за тези с преференция – за учащи и пенсионери, по този начин отпада струпването на много хора на гише всеки месец, обясниха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Специално мобилно приложение и доближаване на телефона до валидатора, дава възможност за четене на QR код на електронния билет, който преди това е закупен.

Що се отнася за четвъртия начин, то това е хартиеният билет. Той се купува от шофьора, който разполага със специална конзола, касов апарат, но това ще е в краен случай, ако човек не разполага с мобилен телефон, банкова или транспортна карта“, коментира заместник-кметът по транспорта.

В автобусите са поставени вандалоустойчиви валидатори (за банкови и транспортни карти), камери за видеонаблюдение, датчици за броене на пътници, бордови компютри, GPS, екран за шофьора.

Фирмите, които участват в проучването вече имат опит, като са въвели подобни транспортни системи в София, Русе, Велико Търново, Бургас, Стара Загора и допълнително в САЩ, Румъния и Македония.

С допълнителното оборудване ще бъде оптимизиран графикът на автобусите и техните маршрути (ако има припокриване), ще се анализира точно пътникопотока – час пик, натовареност на спирки и линии и т.н., изпълнение на графици, маршрути, спиране на спирки.

Един от критериите, който Община Пловдив ще заложи в ЗОП-а, е да се използва максимално наличното оборудване от транспортния проект – таблата по спирките и автобусите, валидаторите, GPS-системите.

С въвеждането на тази нова електронно-билетна система ще се засили и контролът, за нередовните пътници.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ