16 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Община Перник обявява конкурс за архитектурния облик на централната градска част

Общинският съвет в Перник реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд.  Становището е изразено по повод отворено писмо на 53 интелектуалци и общественици, които настояват за реновиране на монумента.

Обектът е създаден като мемориален комплекс „Георги Димитров и революционните борби на пернишките миньори“ и е бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров.

През годините комплексът е изоставен и частично разрушен. Правени са поредица дискусии за съдбата му, но няма крайно решение, което да е приемливо за носителите на авторски права, за общинското ръководство, местните политически сили и гражданството, при това да е финансово осигурено.

 

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ