22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Община Перник обявява конкурс за архитектурния облик на централната градска част

Общинският съвет в Перник реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд.  Становището е изразено по повод отворено писмо на 53 интелектуалци и общественици, които настояват за реновиране на монумента.

Обектът е създаден като мемориален комплекс „Георги Димитров и революционните борби на пернишките миньори“ и е бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров.

През годините комплексът е изоставен и частично разрушен. Правени са поредица дискусии за съдбата му, но няма крайно решение, което да е приемливо за носителите на авторски права, за общинското ръководство, местните политически сили и гражданството, при това да е финансово осигурено.

 

Related Articles

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ