11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

В Момчилград: Превръщат бивше кино в Експо център

Момчилград търси финансиране за изграждане на Експо център, информират от администрацията. Бившето лятно кино, един от емблематичните за града обекти, може да се превърне в желания център за изкуство и култура. Киното функционира до началото на 90-те години, като преди това там се е помещавал и Културният дом. С решение на Общинския съвет от юни миналата година е гласувано изработването на ПУП за отреждането на имота културни дейности. Година по-късно заедно с подробния устройствен план община Момчилград актува имота като публична общинска собственост.

Идейният проект за обновяване, реконструкция и преустройство на сградата предвижда изграждането на външна амфитеатрална сцена с площ от 90 кв. м с прилежащи гримьорна, пробна, репетиционна, съблекални за артисти с площ от 180 кв. м, както и склад 150 кв. м за сценични реквизити. Културният център ще е с близо 100 седящи места за публика. В Експо центъра е предвидена също ритуална сватбена зала с площ 300 кв. м и капацитет за 80 посетители. Предвидена е и голяма церемониална трибуна, лоби бар и заведение за хранене.

Вторият етаж на сградата, с площ от 600 кв. м ще приюти градска художествена галерия, музей, както и зала за конферентни събития. На третия етаж са проектирани три зали за различни събития и обучения. Там ще се помещава и местна радиопредавателна станция.

 

Фоайето на бъдещия център ще бъде решено като атриум, а към него са предвидени пространства за рецепция, гардеробна, асансьор за посетителите и сервизни помещения. Бъдещата сграда ще има капацитета да домакинства различни обществени прояви, както и заседанията на местния общински съвет.

От общината очакват новото правителство да отпусне средства от държавния бюджет за реализиране на проекта.

Визуализации: Община Момчилград

 

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ