26 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Община Мездра се сдоби с автомобили за зелени и биоразградими отпадъци

За нуждите на Община Мездра бяха предоставени безвъзмездно два автомобила за зелени биоразградими отпадъци.

Единият е открит специализиран сметовоз, с обем на бункера 16 куб. м, а вторият е открит самосвал с каросерийна надстройка тип Вариопреса с обем на бункера 16 куб. м. Доставката на новите машини е по проект „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца“.

Системата за разделно събиране в община Мездра ще бъде изградена чрез разполагане на 130 контейнери за зелени и за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци с вместимост 1,1 куб. м. Те ще бъдат поставени на предварително определени точки в града и в съставните села на общината, в близост до елементи от градски зелени системи, квартали и заведения за обществено хранене, генериращи такива отпадъци.

В гр. Мездра ще бъдат разположени 49 контейнери за зелени и градински отпадъци и 5 контейнери за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци.

Съдовете са кафяви на цвят и са ясно обозначени за вида на приемания отпадък, за да се различават от останалите, предназначени за други отпадъци.

Чрез системата за разделно събиране и транспортиране на зелени и биоразградими отпадъци и работата на новата компостираща инсталация, която беше открита в края на м. септември 2022 г., се цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в Регионалното депо край с. Косталево и удължаване на експлоатационния му срок чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци в него.

Related Articles

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...

Община Разград изгражда нов атракционен парк

Община Разград планира изграждането на нов атракционен парк с велоалеи. Той ще бъде разположени в местността Голак на площ от 5623 кв.м и с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ