14 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

Община Мездра се сдоби с автомобили за зелени и биоразградими отпадъци

За нуждите на Община Мездра бяха предоставени безвъзмездно два автомобила за зелени биоразградими отпадъци.

Единият е открит специализиран сметовоз, с обем на бункера 16 куб. м, а вторият е открит самосвал с каросерийна надстройка тип Вариопреса с обем на бункера 16 куб. м. Доставката на новите машини е по проект „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца“.

Системата за разделно събиране в община Мездра ще бъде изградена чрез разполагане на 130 контейнери за зелени и за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци с вместимост 1,1 куб. м. Те ще бъдат поставени на предварително определени точки в града и в съставните села на общината, в близост до елементи от градски зелени системи, квартали и заведения за обществено хранене, генериращи такива отпадъци.

В гр. Мездра ще бъдат разположени 49 контейнери за зелени и градински отпадъци и 5 контейнери за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци.

Съдовете са кафяви на цвят и са ясно обозначени за вида на приемания отпадък, за да се различават от останалите, предназначени за други отпадъци.

Чрез системата за разделно събиране и транспортиране на зелени и биоразградими отпадъци и работата на новата компостираща инсталация, която беше открита в края на м. септември 2022 г., се цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в Регионалното депо край с. Косталево и удължаване на експлоатационния му срок чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци в него.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ