3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Община Малко Търново започва работа по два ключови проекта

Община Малко Търново започва същинските дейности по два ключови проекта, след като администрацията подписа договорите за безвъзмездно финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По един от проектите общината ще има възможност да подмени изцяло уличното осветление по шест от основните улици в града, като се предвижда внедряването на технологии на така наречените „Internet of Things“ в градската среда. Според заложените в него дейности, всички нови осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, а наред с това ще бъде въведена и интелигентна система за управление на енергията и използването на възобновяеми енергийни източници.

„Internet of Things“ системите позволяват регулиране на количеството светлина, съобразно атмосферните условия например или по предварително зададен график за всеки един ден от годината. Едно от най-важните предимства на тази интелигентна система е възможността за повишаване сигурността в населеното място чрез адаптивен отговор на самото осветление към различни извънредни ситуации като пътни инциденти например. Като част от проекта в странджанския град трябва да заработи и специализирана система за проследяване на енергопотреблението.

По същата процедура читалището в село Граматиково става сграда с близко до нулата потребление. Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност по сградата на Народно читалище „Просвета“ 1927 е за над 744 хил. лева. Ремонтът трябва да приключи до края на ноември, следващата година. По него се предвижда прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, съпътстващи строително-монтажни и довършителни работи, както и изграждане на нова отоплителна и вентилационна инсталации. Част от заданието е и осигуряването на обществено достъпна среда.

Заедно с допълнителните системи за пожароизвестяване и работата по вътрешните пространства в сградата върху обновения покрив трябва да бъде монтирана фотоволтаична централа, което ще намали значително сметките за електрическа енергия, става ясно от документацията по проекта.

Related Articles

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ