24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Община Малко Търново започва работа по два ключови проекта

Община Малко Търново започва същинските дейности по два ключови проекта, след като администрацията подписа договорите за безвъзмездно финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По един от проектите общината ще има възможност да подмени изцяло уличното осветление по шест от основните улици в града, като се предвижда внедряването на технологии на така наречените „Internet of Things“ в градската среда. Според заложените в него дейности, всички нови осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, а наред с това ще бъде въведена и интелигентна система за управление на енергията и използването на възобновяеми енергийни източници.

„Internet of Things“ системите позволяват регулиране на количеството светлина, съобразно атмосферните условия например или по предварително зададен график за всеки един ден от годината. Едно от най-важните предимства на тази интелигентна система е възможността за повишаване сигурността в населеното място чрез адаптивен отговор на самото осветление към различни извънредни ситуации като пътни инциденти например. Като част от проекта в странджанския град трябва да заработи и специализирана система за проследяване на енергопотреблението.

По същата процедура читалището в село Граматиково става сграда с близко до нулата потребление. Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност по сградата на Народно читалище „Просвета“ 1927 е за над 744 хил. лева. Ремонтът трябва да приключи до края на ноември, следващата година. По него се предвижда прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, съпътстващи строително-монтажни и довършителни работи, както и изграждане на нова отоплителна и вентилационна инсталации. Част от заданието е и осигуряването на обществено достъпна среда.

Заедно с допълнителните системи за пожароизвестяване и работата по вътрешните пространства в сградата върху обновения покрив трябва да бъде монтирана фотоволтаична централа, което ще намали значително сметките за електрическа енергия, става ясно от документацията по проекта.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ