15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Община Карлово с нов опит да спаси от разруха знакова сграда

Община Карлово с нови стъпки за запазване на културно значима сграда – дарение на града от братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Със заповед на кмета комисия е извършила външен оглед на Тъкачната фабрика, дарена на Карлово от братята меценати. Целта е била да се констатират пораженията по покрива на сградата, информираха от пресцентъра на общината. А участници в огледа са били зам.-кметът Николай Цветков като председател на комисията, главният архитект на общината Филип Филипов, инж. Божидар Скоклев, инж. Антон Нончев и инж. Бойчо Огнянов.

Кметската администрация е поискал от настоящия собственик на сградата – „Пиринпласт“, да бъде извършен и вътрешен оглед, за да се установят в детайли общото състояние и пораженията на покривната конструкция, но такъв е бил отказан. Затова от кметството търсят съдействие от страна на Министерство на културата, до което са изпратили официално становище по казуса.

Още през 2015 г. е издадена Заповед от кмета на Карлово тогавашният собственик на комплекса от сгради с фабрика „Теодоси Марков“ /първа текстилна фабрика на името на Евлогий Георгиев/, която и до момента не е изпълнена.

Със заповедта собственикът е бил задължен да обезопаси и сигнализира в 3-дневен срок зоната пред фасадата на западна част на сградата; да извърши консервация и реставрация; да изготви и представи в Министерство на културата графична, текстова и фотодокументация, достатъчна за изпълнение на реконструкцията.

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ