8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Община Карлово с нов опит да спаси от разруха знакова сграда

Община Карлово с нови стъпки за запазване на културно значима сграда – дарение на града от братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Със заповед на кмета комисия е извършила външен оглед на Тъкачната фабрика, дарена на Карлово от братята меценати. Целта е била да се констатират пораженията по покрива на сградата, информираха от пресцентъра на общината. А участници в огледа са били зам.-кметът Николай Цветков като председател на комисията, главният архитект на общината Филип Филипов, инж. Божидар Скоклев, инж. Антон Нончев и инж. Бойчо Огнянов.

Кметската администрация е поискал от настоящия собственик на сградата – „Пиринпласт“, да бъде извършен и вътрешен оглед, за да се установят в детайли общото състояние и пораженията на покривната конструкция, но такъв е бил отказан. Затова от кметството търсят съдействие от страна на Министерство на културата, до което са изпратили официално становище по казуса.

Още през 2015 г. е издадена Заповед от кмета на Карлово тогавашният собственик на комплекса от сгради с фабрика „Теодоси Марков“ /първа текстилна фабрика на името на Евлогий Георгиев/, която и до момента не е изпълнена.

Със заповедта собственикът е бил задължен да обезопаси и сигнализира в 3-дневен срок зоната пред фасадата на западна част на сградата; да извърши консервация и реставрация; да изготви и представи в Министерство на културата графична, текстова и фотодокументация, достатъчна за изпълнение на реконструкцията.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ