9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Община Карлово с нов опит да спаси от разруха знакова сграда

Община Карлово с нови стъпки за запазване на културно значима сграда – дарение на града от братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Със заповед на кмета комисия е извършила външен оглед на Тъкачната фабрика, дарена на Карлово от братята меценати. Целта е била да се констатират пораженията по покрива на сградата, информираха от пресцентъра на общината. А участници в огледа са били зам.-кметът Николай Цветков като председател на комисията, главният архитект на общината Филип Филипов, инж. Божидар Скоклев, инж. Антон Нончев и инж. Бойчо Огнянов.

Кметската администрация е поискал от настоящия собственик на сградата – „Пиринпласт“, да бъде извършен и вътрешен оглед, за да се установят в детайли общото състояние и пораженията на покривната конструкция, но такъв е бил отказан. Затова от кметството търсят съдействие от страна на Министерство на културата, до което са изпратили официално становище по казуса.

Още през 2015 г. е издадена Заповед от кмета на Карлово тогавашният собственик на комплекса от сгради с фабрика „Теодоси Марков“ /първа текстилна фабрика на името на Евлогий Георгиев/, която и до момента не е изпълнена.

Със заповедта собственикът е бил задължен да обезопаси и сигнализира в 3-дневен срок зоната пред фасадата на западна част на сградата; да извърши консервация и реставрация; да изготви и представи в Министерство на културата графична, текстова и фотодокументация, достатъчна за изпълнение на реконструкцията.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ