24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта „Захир“ на Европейския съюз. Той е за изграждане на водородна долина в Маришкия басейн. За целта трябва да се изгради соларен парк, електроенергията от който ще се преобразува в зелен водород. Той ще се съхранява, транспортира и използва като енергоносител в различни сектори на икономиката. Тези локални екосистеми свързват производството, транспорта и потреблението на водород от крайни потребители.

В проекта участват още общините Стара Загора, Нова Загора, Кюстендил и други. Предстои включването и на други общини към проекта. Участието на Община Карлово е одобрено с решение на Общинския съвет.

Тракийският университет е координатор на проекта „Захир“, по който ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. „Водородната долина“ е иновативна форма за съхраняване на зелена енергия, като за целта Европейския съюз отпуска над 2 млрд. евро за осъществяване на преход към водородна икономика.

Related Articles

Определиха финалистите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“

Ученици от строителните гимназии се бориха за номинации Във финалите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“, организиран от КСБ участваха 62 ученици, разделени...

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ